Annat

Kommunens kök

Skickades in: 2021-05-29

Hej!

Alla kök i kommunen är kvar fast två skulle stängas för länge sen. Hur går ekonomin ihop nu? Det var ju för att det var dyrt det skulle stängas. Varför är inte beslut om nerläggning av alla kök genomförd? Hur kan en förskola i Åseda ha egen kock när det redan finns ett stort kök i Åseda? Förskoleköket skulle ju pausas när dom andra skulle läggas ner. Vad kostar köket på förskolan? Vem bestämmer över köket? Hur kan det finnas resurser till ett förskolekök på samma ort som ett annat kök? De två andra köken i kommunen är ju för dyra och ska läggas ner.

Svar från kommunen

Svarade: 2021-06-14

Hej och tack för din fråga!

Tanken är fortfarande att vi ska ha två tillagningskök och två mottagningskök.

I Norrhult skulle kosten avveckla köket på Solgården när socialförvaltningen hade avslutat sin verksamhet där. Skolan i Norrhult var/är mycket trångbodd så därför flyttade kosten ner all sin verksamhet (mottagningskök och matsal) till Solgården.

Älghults kök ska också bli ett mottagningskök, men där har vi ännu inte lyckats med att klara ut varmhållningsfrågan på grund av skolor, förskolor och hemleverans av mat.

När det gäller Björkåkra förskola är köket där inget tillagningskök utan precis som övriga kök på förskolorna ett mottagningskök. Förskolan har dock en kock anställd som beställer och tillreder maten, likt övrig kökspersonal på de andra förskolorna. Köket på Björkåkra har således ingen högre driftskostnad än övriga förskolekök. Chef över kocken på Björkåkra är förskolerektorn på enheten.

Vänliga hälsningar

Patrik Ivarsson
Förvaltningschef samhällsserviceförvaltningen

Niclas Bjälkenborn
Förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen

Lyssna