Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Elda rätt och säkert

Många kanske vill elda mer än vanligt i sin kamin eller kakelugn på grund av de höga elpriserna. Tänk på att elda rätt och säkert!

När elpriserna skenar märks ett ökat intresse för att använda kaminer, öppna spisar och andra lokaleldstäder som inte använts på länge. Om du är en av dem som planerar att elda mer än vanligt, snälla elda förståndigt! En lokaleldstad är bara anpassad att värma det rum den finns i - under en begränsad tid. Överanvändning kan bli livsfarligt!

Råd om säker eldning från Räddningstjänsten Östra Kronoberg

  • Elda max 2,5 kilo ved per timme. Lägg in ett nytt vedträ när det tidigare inlägget brunnit ner till en glödbädd, det är både mer effektivt för värmen och mer skonsamt för anläggningen.
  • Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Eldar du 4 timmar, låt den vila 4 timmar. Kontinuerlig värme kan ackumuleras i till exempel bjälklag och därmed starta en brand.
  • Använd bara torr ved, och helst bara björk. Överblivet virke från renoveringen, det nedhuggna äppelträdet eller annat trädgårdsavfall kan medföra ökade beläggningar i skorstenen och leda till sämre förbränning och ökad risk för skorstensbrand.
  • Meddela din sotare om att du eldar mer, så sotning och brandskyddskontroll sker med rätt intervall.
  • Glöm inte att testa brandvarnarna och ställa släckarna synligt!

Vi önskar dig en varm och trygg vinter!

Anmäl till kommunen vid installation eller ändring

Tänk på att vid installation eller väsentlig ändring av eldstad och rökkanal behöver du göra en anmälan till kommunen. Information om hur du går till väga hittar du på vår sida om kaminer och eldstäder:

Uppvidinge.se - Kaminer och eldstäder

Lyssna