Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Uppvidinge bäst i länet på solceller

En man installerar solceller på ett tak. Foto.

Uppvidingeborna är bäst i Kronobergs län på att använda solceller – ett bra bidrag till målet i kommunens klimat- och energistrategi.

Branschorganisationen Svensk Solenergi har rankat Sveriges kommuner utifrån installerad effekt solel per invånare i kommunen. I rankingen som kallas Solcellstoppen hamnar Uppvidinge på första plats i Kronobergs län och på 13:e plats i landet med 377 watt per person för 2021. Riksgenomsnittet ligger på 152 watt per invånare.

I Uppvidinge kommuns klimat- och energistrategi är målet att år 2030 ska 80 procent av hela kommunens energianvändning komma från förnybara källor. Annika Ström, utredare på Uppvidinge kommun, är ansvarig för framtagandet av klimat- och energistrategin som beslutades av Kommunfullmäktige i mars 2022:

­- Det är fantastiskt att se att solcellerna ökar i Uppvidinge! Bra jobbat, både små och stora investerare! Detta är ett bra bidrag till målet i vår klimat- och energistrategi, vilket i sin tur är ett steg på vägen att minska vår klimatpåverkan, säger Annika Ström.

Den senaste siffran för energianvändning från förnybara källor är från 2019 och då låg den på 61 procent i Uppvidinge kommun. Målet är alltså att komma upp i 80 procent till 2030.

Hela resultatet från Solcellstoppen finns på Svensk Solenergis webbplats:

Svensk Solenergi – Solcellstoppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppvidinge kommuns klimat- och energistrategi finns att läsa här på vår webbplats:

Uppvidinge kommun – Klimat- och energistrategi

Lyssna