Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vaccination gör skillnad

En tjej som har vaccinerat sig mot covid-19 och texten Covid-19-vaccination.

Vaccination mot covid-19 bidrar till minskad allvarlig sjukdom och död. I mars finns extra tillfällen för vaccination i Lenhovda och Åseda.

Folkhälsomyndigheten informerar om vaccination mot covid-19:

Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Men cirka en miljon människor har ännu inte tagit sin första dos vaccin i Sverige. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.

De som är ovaccinerade har en ökad risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka i covid-19. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 - boka en tid så snart du kan.

Drop in-vaccination i Lenhovda och Åseda

Under mars månad ordnar Region Kronoberg och företaget IDTM extra tillfällen för drop in-vaccination i Lenhovda och Åseda.

  • 14/3 klockan 15.00-18.00, Lenhovda vårdcentral, Oskarshamnsvägen 1, Lenhovda
  • 21/3 klockan 16.00-19.00, Lillgatan1, Åseda
  • 28/3 klockan 16.00-19.00, Lillgatan 1, Åseda

Under hela mars går det även att boka tid för vaccination på måndagar på ordinarie vaccinationsplats på Lillgatan 1 i Åseda. Då bokar du via www.1177.se. Länk till annan webbplats.

Vaccinationerna räddar liv

Folkälsomyndigheten informerar om att det är tydligt att vaccinationerna gör skillnad och är avgörande för att rädda liv. I takt med att vaccinationerna har ökat har färre personer med covid-19 avlidit.

Se Folkhälsomyndighetens film som visar hur vaccinationerna har påverkat antalet döda.

Även du som har varit sjuk i covid-19 behöver vaccinera dig

De som har varit sjuka i covid-19 har utvecklat ett skydd, men Folkhälsomyndigheten vet inte hur länge eller hur starkt det är. Skyddet från vaccinationen varierar mindre från person till person än det skydd man får efter genomgången sjukdom. Det betyder att de som varit sjuka får ett stabilt och pålitligt skydd av vaccinet.

Nationell vaccinationsvecka, vecka 11

Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men det är fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i Sverige under vecka 11.

Vi vill bidra till att så många som möjligt har den information och kunskap som behövs för att göra ett genomtänkt val om sin vaccination. Om du inte redan är vaccinerad: ta emot erbjudandet om vaccination för att skydda dig själv och andra.

Lyssna