Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Yrkeshögskoleutbildning till Uppvidinge lärcenter

Uppvidinge lärcenter startar tillsammans med Lernia en ny yrkeshögskoleutbildning: Internationell vindkraftstekniker.

Utbildningen Internationell vindkraftstekniker har tagits fram i samarbete med branschorganisationer och de signalerar ett mycket tydligt behov av vindkraftstekniker, både på kort och lång sikt.

Det här är den första yrkeshögskoleutbildningen som startar i Uppvidinge. Caj Stigson är rektor på Uppvidinge lärcenter och han säger att utbildningen är viktig:

- Uppvidinge Lärcenter har i samarbete med Lernia fått förtroendet att starta en utbildning med grön energi och hållbar utveckling i fokus. Vindkraft har kommit för att stanna och den ger goda möjligheter för näringslivet i kommunen att lyfta sin hållbara utveckling och använda sig av grön energi. Det behövs professionella tekniker som kan ta hand om vindkraftverken och leda utvecklingen i framtiden.

- För oss på Uppvidinge lärcenter är detta viktigt och vi känner att vi ska förvalta detta förtroende så bra vi bara kan. Det är stort. Hela samhället kommer att ställa om sig till en grön energiförsörjning och får vi denna fantastiska möjlighet att delta ska vi det. Alla behöver vi hjälpa till att få en bra miljö vi kan lämna till våra barn, säger Caj Stigson.

Den som har gått utbildningen Internationell vindkraftstekniker kan operera över stora geografiska områden och arbeta för olika typer av serviceföretag och turbintillverkare. Utbildade vindkraftstekniker är helt avgörande för att möta uppställda mål för Sveriges energiomställning, enligt branschorganisationerna.

Utbildningen startar i augusti 2022 och är på heltid i 1,5 år. Ansökningstiden har påbörjats och pågår fram till den 31 maj.

Mer information om utbildningen och hur man ansöker finns på våra sidor om utbildningar på Uppvidinge lärcenter:

Uppvidinge lärcenter - Internationell vindkraftstekniker

Lyssna