Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Anders Nilsson utsedd till årets lärare i Uppvidinge

Den 16 oktober åker Anders Nilsson till lärargalan i Stockholm för att motta priset som årets lärare i Uppvidinge kommun. Under våren har elever runt om i landet haft möjlighet att nominera sina lärare till priset och juryn utsåg Anders Nilsson, musik- och tyskalärare på högstadiet i Åseda, till årets lärare i Uppvidinge.

I 31 år har Anders varit lärare på Åseda skola och det märks att Anders bryr sig mycket om sina elever. När elever släntrar in som ska spendera sin eftermiddag i musiksalen så berättar han med stort engagemang om deras och tidigare elevers musikaliska utveckling och framgångar. Han tror att det som bidragit till den här nomineringen inte enbart är det som sker under den planerade lektionstiden;

- Jag tror att många ser musiksalen som en fristad. Här får man ett forum att våga säga det man tänker eller funderar på och att här har vi en tillit till varandra. Det bästa med att vara lärare är att se ungdomar växa, och det handlar inte alltid om vad man lär ut, utan det mycket handlar om att ge dem en möjlighet att lära sig själva och ge dem en känsla av att de kan.

Uppträder på galan

Förutom att ta emot pris så kommer Anders även att uppträda på galan.

- Det är mycket hedrande att få denna utmärkelse och det jag ser mest fram emot är att jag får uppträda på galan tillsammans med mina tidigare elever, det känns mycket spännande! säger Anders

Lärargalan och nominering

I och med att Anders nu har utsetts till kommunens bästa lärare så är han nu nominerad till prisen som årets lärare i Kronobergs län och årets lärare i Sverige.

Utdrag ur nomineringen:

Han räddade mig genom min skoltid och trodde på mig hela vägen ut och för det är jag evigt tacksam. En sann hjälte och förebild för unga kreativa själar. Han såg mig när ingen annan såg mig. Evigt tacksam!

Om lärargalan

På Lärargalan, som i år hålls på Cirkus i Stockholm den 16 oktober, delas priser ut till lärare i olika kategorier. Syftet med galan är att hylla lärarkåren och att lyfta fram förebilder som kan inspirera andra. Varje år nominerar ca 45 000 elever sina lärare. En jury går igenom elevernas nomineringar och kvalitetssäkrar de nominerade lärarna.

Lyssna