Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Dags för skolstart

Ett långt sommarlov är snart slut och det är dags att damma av ryggsäcken och stryka finbyxorna.

Många har säkert haft ett välbehövligt sommarlov som har innefattat dagar fulla med lek, efterlängtade utflykter med familjen och långa härliga sovmorgnar. Andra har kanske räknat ner dagarna till skolstart.

Tips till förväntansfulla barn

Att börja skolan skapar blandade känslor, allt från pirrig nervositet och oro till förväntan och glädje. Men att vara väl förberedd kan underlätta inför första dagen efter sommarlovet.

  • Är man pigg och utvilad så känns det mesta mycket lättare! Hur tråkigt det än kan vara att tvingas komma hem på utsatt tid, vara tvungen att sluta skrolla på mobilen eller att behöva gå och lägga sig i tid. Bara gör det! Det lönar sig faktiskt att lyssna på föräldrarnas (goda) råd ibland.
  • Försök att inte känna press! Att gå i skolan ska vara roligt. Du behöver inte överprestera eller låtsas vara någon du inte är. Att göra sitt bästa räcker gott och väl och att våga vara sig själv gör att ditt självförtroende växer!

Tips till föräldrar

Det är inte bara barnen som känner oro inför skolstart, även föräldrar bär på en ängslan om hur det ska gå för deras barn.

  • Peppa och uppmuntra ditt barn! En positiv attityd speglar av sig. Prata om roliga saker som väntar- utan att förminska barnets eventuella oro.
  • Hjälp till med praktiska förberedelser. Se till att barnet kommer i säng dagarna innan skolstart, ordna med skolväska och praktiska saker som behövs. Även äldre barn kan behöva stöttning med det här.
  • Var väl förberedd. Kolla upp tider i förväg inför skolstart eller platser för eventuellt klassrumsbyte och kommunicera det med barnet. Det får både dig som förälder och barnet att känna trygghet inför första dagen.

 

Lyssna