Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Försvarsmakten övar i Uppvidinge kommun

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Under den nationella försvarsövningen Aurora 23 kommer militär verksamhet att ske på flera platser i kommunen under vecka 18, 1-7 maj.

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Mellan den 17 april och den 11 maj kommer alla försvarsgrenar - armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet - öva tillsammans och med andra myndigheter, samt med militära enheter från 14 olika nationer. Cirka 26 000 personer kommer att delta.

– Syftet med Aurora 23 är att höja Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett väpnat angrepp mot Sverige och att tillsammans med andra kunna bidra till stabilitet i närområdet, säger Jenny Ringström, kommunikatör på Livgardet, det förband som är ansvariga för de övningsmomentet som sker kring skjutfältet i Kosta i Lessebo kommun och på olika platser i Uppvidinge kommun.

Försvarsmaktens uppdrag är att försvara Sverige och svenska intressen, våra rättigheter och vår demokrati. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar. Därför är omfattande och avancerad övningsverksamhet centralt för ett starkare försvar.

Militär verksamhet i Uppvidinge kommun

Övningen kommer att synas över hela landet, främst i södra Sverige och på Gotland. Stridsmomenten genomförs i huvudsak på Försvarsmaktens övnings- och skjutfält, men de deltagande förbanden kommer också att befinna sig på andra platser i samhället.

Svenska och utländska förband kommer att färdas på vägar och i skogsterräng i området från Älghult och Marhult ner till Kosta från måndagen den 1 maj till söndagen den 7 maj.

Försvarsmakten kommer att använda vändplatser och hårdgjorda ytor i bebyggelse och skogsområden för uppställning och gruppering av fordon. Skottlossning med lös ammunition (ofarlig) kan förekomma, dock i mindre omfattning.

Var uppmärksam på anvisningar

Som boende eller resande genom kommunen bör du under perioden vara uppmärksam på skyltar och anvisningar och följa trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget.

Du kan läsa mer om Försvarsmaktsövning Aurora 23 på Försvarsmaktens webbplats. Där finns även kontaktuppgifter till Försvarsmakten.

Krisinformation.se har också information om Aurora 23 och hur den kan påverka:

Krisinformation.se - Aurora 23 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna