Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kronoberg uppmanas spara el under kritisk vecka

Elledningar i vinterlandskap. Foto.

Länsstyrelsen vädjar nu till alla som bor i Kronoberg och alla aktörer att sänka eller flytta sin förbrukning för att undvika avstängning.

Kronoberg står inför en kritisk elvecka. Det kalla vädret i kombination med att regeringen och Svenska kraftnät flaggar för ökat importbehov gör att risken för elbrist ökar i södra Sverige.

Länsstyrelsen vädjar därför till alla som bor i Kronoberg och aktörer att sänka eller flytta sin förbrukning för att undvika avstängning.

Använd el rätt tid på dygnet

– Vi står just nu inför en kritisk vecka. Lyckas vi minska vår förbrukning med två procent gör det stor skillnad. Den högsta belastningen är morgon och kväll. Alla kan göra något; ta en snabbdusch, sänka innetemperaturen, släcka lampor i rum som inte används eller hoppa över torktumlaren. Det handlar inte om att vi ska frysa i iskalla hem men gärna sänka ett par grader, säger Max Hector, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.

På årsbasis producerar Sverige mer el än landet förbrukar – men el är en färskvara som inte går att lagra. Den används i samma sekund som den produceras. Under kalla vinterdagar, när södra Sverige förbrukar som mest, räcker den inhemska produktionen inte till. Då importeras el från grannländer.

Håll dig informerad inför en eventuell avstängning

I vanliga fall är elimport inte något problem, men i år är energisituationen i våra grannländer väldigt ansträngd på grund av kriget i Ukraina. När vårt behov sammanfaller med de timmar våra grannländer inte kan exportera uppstår en brist.

- Jag har stor förståelse för att en eventuell avstängning av el kan skapa både oro och besvärligheter. Vi har kontinuerlig samverkan med länets aktörer och näringsliv för att diskutera olika scenarier och konsekvenser. För dig som privatperson kommer en avstängning vara som ett vanligt elavbrott på enstaka timmar. Håll dig informerad via Sveriges Radio P4, myndigheters och elbolags hemsidor, menar Max Hector på Länsstyrelsen Kronoberg.

Förbered dig inför elavbrott

Det går att förbereda sig inför ett elavbrott. Se till att ha ficklampa eller annan lampa som inte drar el, radio och alternativ värme (till exempel en kamin, extra varma kläder och filtar) på plats hemma.

Tips från Energimyndigheten

Via kampanjen Varje kilowattimme (kWh) räknas informerar Energimyndigheten om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.

Energimyndigheten - Det här kan du göra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna