Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ny tjänst för energi- och klimatrådgivning

En illustration av ett miljövänligt grönt hus.

Från och med årsskiftet kan du få råd av kommunens energi- och klimatrådgivare i frågor som till exempel handlar om att spara energi.

Uppvidinge kommun kommer från och med januari 2023 att erbjuda privatpersoner, ideella organisationer, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag rådgivning i energi- och klimatfrågor.

Du kan få information om uppvärmningssystem, solceller, elavtal, gällande regler och bidrag samt hur du kan minska och effektivisera din energianvändning. Information om energianvändningens klimatpåverkan och om transporter ingår också.

Du kan få svar på frågor som till exempel:

  • Hur kan jag minska mina energikostnader?
  • Är solceller en bra idé för mig?
  • Installera nytt värmesystem i villan, vad ska jag tänka på?
  • Vad kan jag göra på mitt företag för att minska energiförbrukningen?
  • Fossilfri bil, vad bör jag tänka på?

Energi- och klimatrådgivaren är placerad i Mönsterås och arbetar för Uppvidinge kommun och sex andra kommuner. Kommunens rådgivning sker genom telefonservice, e-post och besök.

– Det är känns bra att vi kan erbjuda våra invånare rådgivning i energi- och klimatfrågor, särskilt just nu när behovet är så stort. Vi tror att många i Uppvidinge kommun kommer att välkomna möjligheten och också nyttja tjänsten, säger kommunchef Anne Hallberg.

Syftet med energi- och klimatrådgivningen är att hjälpa allmänhet, föreningar och företag i kommunen med råd i energifrågor, att sänka energiförbrukningen, minska elanvändningen och minska användningen av icke förnyelsebara energikällor. Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten.

Lyssna