Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Barnen tog första spadtagen till nya förskolan

Förskolebarn, personal och politiker tar första spadtagen till ny förskola i Norrhult. Foto.

Under våren 2024 ska den nya förskolan i Norrhult vara färdigbyggd. Idag togs de första spadtagen av förväntansfulla barn och personal.

Den nya förskolan ska byggas i anslutning till Nottebäckskolan och idag samlades förskolebarn från Svalan tillsammans med bland andra förskolepersonal, politiker, kommunchef, förvaltningschef och representanter från Uppvidingehus och entreprenören Granflo Bygg på platsen för att ta de första spadtagen till bygget.

Delaktighet i planeringsprocessen

Förskolan Svalans rektor Anna Vinqvist höll i en av spadarna och hon är både stolt och tacksam över att personalen har fått vara delaktig genom hela planeringsprocessen:

– Vi har haft ett gott och tätt samarbete mellan förskolan, arkitekten och vår byggnadsledare. Vi intensifierade arbetet i februari då vi tillsammans åkte runt på studiebesök på flera olika förskolor. Från dem har vi sedan plockat gobitarna och därefter tillsammans byggt upp precis den förskola som vi tror blir bäst för barnen. Hela processen har varit en ynnest och nu står vi här med en ritning som vi alla är väldigt stolta över, det kommer bli helt fantastiskt!

Byggs för 125 barn och åtta avdelningar

Förskolan ska byggas i två plan med utesovrum och en härlig utemiljö. Den kommer att vara byggd för 125 barn och uppdelad på åtta avdelningar. Utöver det kommer förskolan ha en gemensam matsal, en stor ateljé och ett tekniktorg. Det kommer även finnas ett gemensamt bibliotek dit barnen kan gå för att läsa böcker och ha en mysig lässtund.

Vad den nya förskolan ska heta är ännu inte bestämt men det finns en del idéer, berättar rektor Anna Vinqvist, som gärna ser en anknytning till bygden. Såväl föräldraråd som förskolebarnen kommer att involveras i processen.

"Barnen är vår framtid"

Efter de första spadtagen väntar nu projektering och entreprenören Granflo Bygg räknar med att kunna börja bygga i början av 2023. Tanken är att den nya förskolan ska vara klar under våren 2024.

– På den nya förskolan kommer barnen till en förskola där de kan upptäcka nya miljöer, mötas i gemensamma utrymmen och tillsammans växa som individer - det känns oerhört häftigt! För mig som rektor är det givetvis en ynnest att få vara med om hela processen. Nu längtar vi bara tills förskolan är på plats! Jag tänker att barnen är vår framtid, att man nu väljer att satsa på en ny förskola i Norrhult ger inte bara hopp till barnen utan till hela samhället, säger Anna Vinqvist.

Förskolebarn gräver de första spadtagen till en ny förskola. Foto.
Lyssna