Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Uppvidinge är årets klättrare i ranking av företagsklimat

Magnus Jonsson skär upp en tårta. Foto.

Uppvidinge är den kommun i Kronobergs län som klättrar mest i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet – 56 placeringar.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin ranking av företagsklimatet i landets olika kommuner. Rankingen baseras till två tredjedelar på en enkät som 32 000 företag har svarat på och till en tredjedel på statistik.

Uppvidinge kommuns näringslivsutvecklare Magnus Jonsson reagerade med glädje på resultatet:

- Det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg tillsammans med företagen i kommunen. Det känns väldigt bra, säger Magnus Jonsson.

I årets mätning har Uppvidinge kommun klättrat från plats 171 till plats 115 och är den kommun i Kronobergs län som har klättrat mest. I hela Sverige är Uppvidinge på plats 18 av de kommuner som har klättrat mest. Framförallt har höjningen skett inom områden som dialog med kommunens beslutsfattare, information till företagen, tjänstemännens attityder samt kommunens service och bemötande.

- Vi har blivit bättre på att lyssna på företagen och företagen har också blivit bättre på att kommunicera med oss. Vi har fått in en vana att föra dialog, säger Magnus Jonsson som varje torsdag anordnar ett digitalt frukostmöte för företagare där både stora och små frågor får utrymme.

- I våra frukostmöten pratar vi mycket mjuka värden och det tror jag bidrar till en större förståelse, både mellan kommun och företag och företagen emellan. Och i frukostmötena uppmärksammar vi lika mycket de små företagen som de stora.

Det område där Uppvidinge sjunker på rankingen är tillgång till medarbetare med relevant kompetens, något som många företag har problem med.

I Kronobergs län är det även i år Markaryd som placerar sig i topp på rankingen, på plats 13 av 290 kommuner.

Ranking Lokalt Företagsklimat 2022

Kommun

Ranking 2022

Förändring från 2021

Markaryd

13

+ 1

Alvesta

43

+ 42

Ljungby

70

+ 18

Växjö

92

- 8

Uppvidinge

115

+ 56

Tingsryd

236

- 43

Lessebo

242

- 25

Älmhult

261

- 35

Lyssna