Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
"Vi vill utmana de ordinarie träningsformerna"
Nytt projekt inom distriktsrehab - digital teknik och specialutrustning ska öka motivationen att träna.
Ett träningsrum med tv-spel och annan specialutrustning ska få personer som behöver rehabilitering att hitta glädjen i att träna och att bli mer motiverade. Uppvidinge kommuns distriktsrehab driver ett projekt för mer personcentrerad och roligare rehabilitering.
– Vi vill utmana de ordinarie träningsformerna för att se om vi kan göra rehabiliteringen roligare. De äldre vill också hänga med i utvecklingen och ha något modernt, säger Birthe Björkenstock som är hälso- och sjukvårdschef i Uppvidinge kommun.
Från hemmet till träningsrummet
Det vanliga sättet att jobba med rehabilitering i kommunal regi är att träningen sker i hemmet, både för de som bor i särskilt boende eller på korttidsboende och för de som bor i eget boende. Personalen kommer hem till personen, hjälper till med övningarna där och delar med sig av ett träningsprogram. Men det kan vara svårt att motivera en person att göra övningarna hemma, och det saknas utrustning.
– När du kommer till en annan miljö är det lättare att känna dig motiverad. Är man vid sin egen säng så tänker man på vila, inte på träning. Här i träningsrummet blir de mer motiverade och här finns all utrustning som behövs, säger Zeinab Goudarzi som jobbar som fysioterapeut och som är den som har kommit med de flesta idéerna i projektet.
Tv-spel som anpassas efter förmåga
Träningsrummet, som finns i Lingårdens lokaler i Lenhovda, är utrustat med de hjälpmedel och träningsredskap som behövs. Där finns bland annat en barr för gå-träning, pilatesbollar, träningscykel och så en specialbyggd bur där olika typer av hjälpmedel kan hängas upp och anpassas efter den enskildes behov. Buren och utrustningen och sättet man använder redskapen på kallas för suspension therapy och är inte så vanligt i Sverige. Inspirationen kommer från Zeinab Goudarzi som har jobbat på liknande sätt i sitt hemland Iran.
– Här finns specialredskap som är anpassade för bland andra stroke-patienter som behöver fokusera på ett enda moment och att använda exakt rätt muskel. Och andra hjälpmedel för avlastning, berättar Zeinab.
I träningsrummet finns även ett tv-spel, ett Xbox Kinect med en uppsättning spel som kallas Physio Games. Spelen anpassas efter personens förmåga och kan användas av alla, oavsett om man har stor rörelseförmåga eller om man till exempel sitter i rullstol och har liten rörelseförmåga.
Ökad motivation att träna
Elexia Nilsson jobbar som rehab-assistent och under det dryga halvår projektet har varit igång märker hon stor skillnad.
– Motivationen har ökat. De tycker att det är så roligt. En av dem som kommer hit tycker att det är så kul att han vill komma varje dag. Han satt i rullstol tidigare men kan nu gå med rollator och hans mål är att kunna gå med bara hjälp av en krycka.
Projektet kommer att fortsätta under hösten och att få komma till träningsrummet i Lenhovda är ett erbjudande till personer inom hemsjukvården som har behov av mer avancerad träning. Det kan handla om stroke-patienter, personer med MS eller personer som är amputerade. Fortfarande finns möjlighet till rehabiliteringsträning i hemmet för de som vill det.
Viktigt att se de enskilda individerna
Under projekttiden är det till största del personer som bor i Lenhovda som erbjuds att komma men några deltagare kommer från andra orter. Utvärdering får visa om arbetssättet och träningsrummet ska spridas till fler orter i kommunen. Hälso- och sjukvårdschef Birthe Björkenstock hoppas att det kan bli så. Hon säger att det här är en del i att jobba mer personcentrerat, alltså att involvera den enskilda personen i sin rehabilitering och anpassa efter individens behov och förutsättningar.
– Det är viktigt att se de enskilda individerna – de är våra partners och ska tala om vad som är viktigast för dem och vilka mål de har. Det kan vara att kunna gå ut och hämta posten eller kunna sköta morgonhygienen själv. Personalens uppgift är att se vad som behövs för att nå dit och att visa vilka resurser de har själva. Och det här träningsrummet och arbetssättet hjälper oss att nå dit.
Efter sommaren ska personalen få vara med och både inviga och via en tävling döpa träningsrummet, som ännu inte har fått något namn.