Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Uppvidinge bäst i länet när skolkommuner rankas

Elever och lärare i klassrum. Foto.

Uppvidinge kommun placerar sig på plats 1 i Kronobergs län och plats 44 i Sverige i Lärarförbundets jämförelse Bästa skolkommun 2021.

Varje år rankar Lärarförbundet landets skolkommuner. I år kommer Uppvidinge på plats 44 av 290 kommuner i landet, vilket är bäst bland kommunerna i Kronobergs län.

- Jag blev väldigt glad och stolt över att det hårda arbete som alla anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen gör nu får genomslag. Det visar att vi har bra skolor i Uppvidinge, kommenterar Katja Schönbeck, tillförordnad förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Undersökningen bygger på en jämförelse av tio kriterier. Uppvidinge tillhör landets bästa kommuner när det kommer till andelen som fullföljer gymnasiet. Även elevernas meritvärden i åk 9 och nivån på personalens sjukfrånvaro är några av kommunens relativa styrkor som skolkommun.

Katja Schönbeck säger att skolorna och förvaltningen har arbetat mycket med det systematiska kvalitetsarbetet för att stärka kvaliteten i verksamheterna.

- Vi har även diskuterat våra resultat väldigt mycket. Vi har vänt och vridit på vad vi kan förbättra och jobbat mycket med att få våra verksamheter likvärdiga, säger hon.

Årets placering är en rejäl klättning jämfört med förra årets placering, från plats 187 år 2020 till plats 44 år 2021.

- Vi kommer nu att fortsätta jobba på den inslagna vägen som vi ser ger resultat. Det viktigaste är att vi fortsätter att utveckla vår undervisning som gör att våra elever får en bra och lärorik skolgång, avslutar Katja Schönbeck.

Rankingen finns att ta del av på Lärarförbundets webbplats:

Lärarförbundet - Bästa skolkommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna