Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Uppvidinge klättrar i ranking av företagsklimatet

Möte på ett företag. Foto.

Svenskt Näringsliv har presenterat årets ranking av företagsklimatet och där har Uppvidinge kommun stigit fyra placeringar.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin ranking av företagsklimatet i landets olika kommuner. Rankingen baseras till två tredjedelar på en enkät som 32 000 företag har svarat på och till en tredjedel på fem statistikfaktorer.

Trenden vänder uppåt

Efter en nedåtgående trend under några år har nu resultatet för Uppvidinge kommun stabiliserat sig och en liten klättring uppåt har påbörjats. Uppvidinge kommun förbättrar sig fyra placeringar jämfört med förra året och hamnar nu på plats 171 av landets 290 kommuner. Tillsammans med Tingsryd och Markaryd är Uppvidinge en av tre kommuner i Kronobergs län som får en bättre placering jämfört med förra året. Fem kommuner (Växjö, Alvesta, Lessebo, Älmhult och Ljungby) backar.

- Det känns bra att vi nu vänder kurvan på vår företagsranking uppåt, inte så mycket men vi har nu en riktning framåt och uppåt för att bli starkare och bättre på flera områden, kommenterar Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förbättring inom områden som attityder och service

Områden där en förbättring har skett sedan 2020 är framförallt politikers och tjänstemäns attityder, kommunens service och bemötande och information till företagen. Även när det gäller tillgång till medarbetare med rätt kompetens har Uppvidinge stigit i rankingen. Områden där Uppvidinge backar är bland annat konkurrens från kommunens verksamheter och vägnät, tåg- och flygförbindelser.

Niklas Jonsson vill nu stärka positionerna ytterligare och jobba för ett ännu bättre företagsklimat framöver.

- Ambitionen är att utveckla kontakter och dialog med företagen i kommunen i större utsträckning. Vi behöver gemensamt med näringslivet analysera och förbättra oss inom flera områden för att tillsammans skapa de förutsättningar som efterfrågas, säger Niklas Jonsson.

Läs mer på Svenskt Näringslivs webbplats:

Svenskt Näringsliv: Ranking - Så är företagsklimatet i Kronobergs län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenskt Näringsliv: Ranking 2021 Lokalt företagsklimat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna