Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vaccination mot covid-19 – Skydda dig själv och andra

En kvinna vaccineras mot covid-19. Foto.

Här finns samlad information och länkar när det gäller vaccination mot covid-19.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Genom vaccination skyddar du dig själv, du hjälper också till att skydda personer som kan bli allvarligt sjuka och som inte kan vaccinera sig.

På 1177.se finns mer information och en film om vaccination mot covid-19:

1177.se -Vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Boka tid eller gå på drop in

Alla som är äldre än 16 år eller som fyller 16 år i år kan få vaccin mot covid-19. Region Kronoberg är ansvarig för vaccinationerna. Det är kostnadsfritt och frivilligt att vaccinera sig.

Du bokar tid för vaccination via 1177.se:

1177.se – Boka tid för vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Kronobergs län kan du vaccinera dig i alla kommuner. I Uppvidinge kommun finns vaccinationsplatsen på Lillgatan 1 i Åseda. Du kan boka tid där eller komma på drop in på måndagar. För frågor om bland annat tider för drop in i Åseda, ring 0470-322 257 klockan 08.00-10.00 måndag till fredag.

Du kan se lediga tider via följande länk:

Se lediga tider för vaccination på Lillgatan 1 i Åseda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se affisch på olika språk om drop in-vaccination:

Affisch på olika språk om drop in-vaccination på Lillgatan 1 i Åseda på måndagar Pdf, 124.1 kB, öppnas i nytt fönster.

På 1177 finns samlad information om var det finns drop in-vaccination i Kronobergs län:

1177 - Drop in i Kronobergs län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att du tar båda doserna av vaccinet. Då får du det bästa möjliga skyddet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Har du eller någon i din närhet inte tillgång till digitala verktyg, inte svenskt personnummer eller svårighet med språket? Då kan du ringa 0470-58 60 00 och få hjälp att boka en tid.

Följ de allmänna råden

Fortsätt följa de allmänna råden, så länge de gäller, även när du är vaccinerad. Covid-19 ingår i smittskyddslagen. Det innebär att alla måste hjälpa till att minska risken för att sjukdomen sprids. Följ myndigheternas råd och rekommendationer om att hålla avstånd och undvika trängsel. Det är också viktigt att du stannar hemma och testar dig vid symtom, även om du har vaccinerat dig.

Läs mer om de allmänna råden på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Folkhälsomyndigheten – Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 Länk till annan webbplats.

Så många har vaccinerat sig

Region Kronoberg rapporterar varje vecka om läget och om hur många som har vaccinerat sig. Den 10 september hade 82 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin. 31 oktober blir sista datum som vaccinatörerna ger dos ett. Dos två fortsätter i fyra veckor. Därefter kommer vaccinationen flytta över till primärvården i mindre skala.

Myter och missuppfattningar om vaccin

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Lyssna