Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Var med och fira demokratin 100 år!

I år är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Detta ska vi uppmärksamma och fira under hela 2021!

I år, 2021, är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige och 50 år sedan Uppvidinge kommun bildades. Detta vill Kommunstyrelsen uppmärksamma och fira under 2021 i hela kommunen.

Här på uppvidinge.se kommer vi att presentera olika aktiviteter som kommer att ske under året och publicera material som speglar både Demokratiåret och Uppvidinge 50 år. Så håll utkik!

Redan nu kan du läsa om vad demokrati är och om utvecklingen i Sverige på vår sida Demokratiåret 2021. Där uppdaterar vi också löpande vår aktivitetslista.

Skriv under demokratideklarationen

Ett av kommunens viktigaste uppdrag är att främja och utveckla demokratin. Därför vill Kommunstyrelsen underteckna demokratideklarationen som tagits fram nationellt. Som förening, företag med mera har ni också möjlighet att underteckna en demokratideklaration.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Jonsson (S) hoppas att firandet av demokratin 100 år ska leda till att fler använder sin rätt att rösta i nästa val:

- Att leva i ett land med demokrati borde vara alla människors rätt, men tyvärr ser inte världen inte ut på det viset. Demokrati är något vi behöver vårda och vara rädda om. Vi har själva fått ärva demokratin av våra föräldrar och vi har ett ansvar att förvalta och lämna över rätten till demokrati till våra barn, säger Niklas Jonsson.

Var med och fira!

Vill du och din förening vara med och bidra i firandet? Hör av er till: therese.magnusson@uppvidinge.se

Lyssna