Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kristina tipsar om ekonomi i juletid

Kristina Culda. Foto.

Budget- och skuldrådgivare Kristina Culda ger tips som kan hjälpa dig som har en ansträngd ekonomi kring jul och nyår.

Jul och nyår är vanligtvis en tid som inger glädje och harmoni, men för många kan julen kännas ekonomiskt ansträngande, inte minst i de ovissa tider vi lever i just nu. Uppvidinge kommuns budget- och skuldrådgivare Kristina Culda vill därför skicka med några handfasta tips att tänka på kring ekonomi vid jul och nyår.

  • Var alltid ute i god tid. Bestrid dina fakturor direkt och vänta inte till förfallodatum. Betala räkningar i tid och se över räkningar i fall något inte stämmer. Ofta räcker det med ett telefonsamtal för att lösa en felaktig räkning. Om en del av summan är felaktig blir du inte betalningsskyldig förrän de svarar på den. Uppvidinge kommuns budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till om du har bekymmer med detta. Obs! Kom med dina fakturor i god tid.
  • Betala fakturor månadsvis. Betala fakturor varje månad istället för kvartalsvis eller varannan månad så att det inte blir tuffare ekonomiskt vissa månader utan mer jämnt fördelat.
  • Planera julklappsinköp. Fundera på hur du tänker kring prioriteringar av julklappar i år så att du anpassar inköpen efter din ekonomi. Ska du bara köpa till barnen? Kanske kan du handla på second hand? Anpassa dina inköp av julklappar så att de känns rimliga för just dig. Att ge bort upplevelser är ett exempel på en billig julklapp. Uppvidinge kommun har en stor natur att upptäcka. Du kan även ge bort praktiska julklappar som ändå måste inhandlas.
  • Göra egna budgetkalkyler. Ett tips är att göra en budgetkalkyl via hemsidan Hallå Konsument. Där kan du göra egna budgetkalkyler att spara ner och kalkylera om. Se igenom din ekonomi för köp och utgifter. Ett tips att spara in på onödiga utgifter är att göra matlådor.
  • Undvik in i det sista att ta kreditlån med höga räntor. Har du skulder via krediter kan du se över om man kan samla ihop det till privatlån för avsevärt lägre ränta.
  • Försäkringar. Se över försäkringar om de behövs. Kanske har du försäkringar som redan täcks av din hemförsäkring eller via fackförbund? Gör en sammanställning över vilka försäkringar du har, behöver och vad de innehåller.
  • Se till att ha hyra och el på autogiro. Kolla även igenom ditt elavtal. Särskilt under vintertid kan det kännas extra mycket på ekonomin, så man bör göra det nu.
  • Lån. Förhandla med banker för att få bättre villkor.

Kommunens budget- och skuldrådgivning är kostnadsfri. Uppvidinge kommuns budget- och skuldrådgivare Kristina Culda är tillgänglig på 0474-470 53 men tar för närvarande inte emot fysiska besök. Kristina är ledig vecka 52 samt 6–7 januari 2021.

Lyssna