Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Utställning inspirerad av den lokala närmiljön i Uppvidinge

Martha Kristensen och Jenny Hagman Månsson ställer ut på tre bibliotek i Uppvidinge under hösten.

Under hösten kommer invånarna i Uppvidinge att kunna ta del av en ny utställning som kommer att vandra runt på de olika biblioteken i kommunen. Utställningen, som är inspirerad av den lokala närmiljön i Uppvidinge, invigs i Älghult den 1 september.

Två av utställarna, Martha Kristensen och Jenny Hagman Månsson har gjort ett gediget arbete i att utforska närmiljön i Uppvidinge. I jakten på inspiration har Martha och Jenny bland annat besökt ett nedlagt glasbruk, ett gammalt torparställe och två olika ödehus som övergivits i olika tider från sekelskiftet fram till nutid. Inspirationen av de platser som besökts har lett till abstrakta tolkningar i form av modern konst.

- Planen för utställningen var att hitta ett gemensamt tema och sedan arbeta var för sig med löpande träffar och dialog. Redan från början ville vi att temat skulle ha en lokal förankring och vi fastnade för ödehus och övergivna platser. Vi gjorde en liten roadtrip i vintras och besökte tre olika platser i närheten av Älghult för att hämta inspiration, skissa och fotografera. Under våren har vi pratat på videolänk för att diskutera tema, våra verk och processer och hämta inspiration. På sommaren gjorde vi ytterligare en utflykt, till ett nytt ställe i samma område, säger utställaren Martha Kristensen.

Martha och Jenny kommer att ställa ut både tavlor och skulpturer. Martha arbetar främst med papperscollage som hon både målar, syr och broderar på. Jenny kombinerar foto, collage och måleri, bland annat på metall.

- Vi har främst inspirerats av olika "krockar" och kontraster som man ser på sådana här ställen. Exempelvis är krocken mellan hur fint det en gång var och hur skräpigt det är nu både nostalgi och ”fult” på samma gång. Man ser också tydligt kontrasten mellan hur människan organiserat, städat, ordnat och hur naturen sedan smygande tagit över i någon sorts slumpmässig kaos. Det blir också en sorts motsättning i de tusentals timmar av slit, knog och arbete som människor lagt ner på en plats för att sedan bara överge och lämna allt, säger Jenny Hagman Månsson.

Lyssna