Ny tillfällig lag för att förhindra smittspridning på serveringar

Den 1 juli 2020 infördes en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Den nya lagen gäller året ut och innebär att den som driver ett serveringsställe ansvarar för att utföra åtgärder för att förhindra spridning av covid-19. Landets kommuner får ansvar för att kontrollera sådana åtgärder. Ett serveringsställe är ett företag som serverar mat och dryck till allmänheten, med möjlighet att äta och/eller dricka på plats.

Den som driver ett serveringsställe ska bland annat ansvara för att:

  • serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett säkert avstånd till varandra
  • verksamheten organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras
  • det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras. Det kan handla om information till besökare eller möblering som underlättar fysisk distans.

Kommunen kontrollerar och beslutar om eventuella förelägganden

Den nya lagen innebär att Uppvidinge kommun har ansvar för kontroller och även för beslut om förelägganden/stängning som kan krävs för att lagen ska följas.

Folkhälsomyndighetens information

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram nya föreskrifter som ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19länk till annan webbplats

Kontakt

Förvaltningschef miljö- och byggnadsförvaltningen
Karin Holst
Telefon: 0474-470 84
karin.holst@uppvidinge.se