Bli god man

Är du en person som är noggrann, med bra sinne för ekonomi och att leta information, då kan du bli god man.

Att vara god man är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Du hjälper en person att få en välfungerande vardag, bevaka personens intressen och rättigheter.

Vi är fyra kommuner som samverkar och vi är i behov av fler gode män i Uppvidinge, Emmaboda, Torsås och Nybro kommun. Nybro kommun är värdkommun för samarbetet och på deras hemsida kan du läsa mer om att vara god man:

Nybro.se - Bli god man Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök om att bli god man

Du kan ansöka om att bli god man via vår e-tjänst:

Vad krävs för att bli god man?

Som god man är du över 18 år, omtänksam och ansvarsfull. Du kan ha vilket jobb som helst eller vara pensionär. Du behöver ha kunskap om hur samhället fungerar och behärska det svenska språket. Som god man är du strukturerad med initiativförmåga och kan bemöta personen och aktörerna kring hen på ett bra sätt. Du måste även klara av att sköta en privatekonomi och redovisa den.

Vad är mitt uppdrag som god man?

Som god man hjälper du en person, din så kallade huvudman, med sådant som hen inte klarar av att sköta på egen hand. Den person som du kommer att hjälpa har behov av god man på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller försvagad hälsa.

Som god man kan du kan ha tre typer av uppgifter:

  • att sköta din huvudmans kontakter med myndigheter
  • att sköta din huvudmans ekonomi, ta hand om inkomst, betala räkningar och ta hand om eventuella fastigheter och värdehandlingar. Du ska också redovisa ekonomin till överförmyndarnämnden
  • att se till att boendet är bra och att beviljad hjälp från samhället fungerar. Det är den gode mannens uppdrag att se till att huvudmannen har en meningsfull fritid och att du besöker hen minst en gång i månaden

Du ska alltid handla utifrån huvudmannens bästa. Som god man behöver du vanligen ha huvudmannens samtycke innan du agerar.

Lyssna