Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Balansera mera - nationell kampanjvecka

Temat för årets Balansera mera-vecka är mat, motion och medicin i kampen att förebygga och minska risken för fall.

Under vecka 40 anordnar Socialstyrelsen i samarbete med kommunerna den nationella kampanjveckan Balansera mera.

Med anledning av coronapandemin erbjuds inga gemensamma aktiviteter i år. Istället erbjuder vi pensionärsföreningar och/eller andra grupper att ta del av tipspromenadsmaterial för egen planerad aktivitet.

Årets broschyr, kalender och tipspromenadsmaterial kan du få av distriktsrehab, telefon 0474–473 47 måndag-fredag 08.00-09.00. Materialet finns även digitalt på Socialstyrelsens webbplats: socialstyrelsen.se/balanseramera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkomna att höra av er!

Tips för bättre balans i vardagen:

  • Vilken mat du får i dig påverkar risken för att tappa balansen och falla. Därför är det viktigt att äta näringsriktig mat dagligen för att få i sig behovet av protein, fett, kolhydrater och vitaminer.
  • Det är aldrig för sent att börja träna. Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning har stor betydelse för att minska risken för fall och fallskador.
  • Vissa mediciner ökar risken att falla, till exempel genom att de gör dig yr eller trött. Är du osäker på din medicin så tala med din läkare för att få en läkemedelsgenomgång.
Lyssna