Hemmatips

Hela 80 procent av Uppvidinge kommuns yta består av skog, det finns 20 naturreservat och 231 sjöar som är större än ett hektar - en kommun som gjord för att uppleva naturen i! Här kan du läsa om våra bästa hemmatips, som bjuder på ett urval av naturupplevelse, böcker, digitala upplevelser och mycket mer.

Veckans tips

Filmtipset

Macbeth

William Shakespeares klassiker.
Den skotske generalen Macbeth har blivit besatt av tanken om att bli den nye kungen av Skottland. Hans fru, Lady Macbeth, driver på honom och han ger sig iväg för att störta den nuvarande kungen Duncan.
Jan Söderqvist ger filmen näst högsta betyg i SvD då den är ”visuellt praktfull […] och dessutom intelligent skriven” och menar att de klassiska monologerna är ”listigt och effektfullt iscensatta

Skaffa bibliotekets filmtjänst Viddla och se filmen här:

https://bibliotek.uppvidinge.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boktipset

Om ni inte börjar leva gör jag slut– Eva Swedenmark

Livet måste fortsätta levas i alla åldrar. Det inser den kvinnokvartett 60+ som Eva Swedenmark skildrar i sin nya roman. De fyra vännerna slutar göra vad omgivningen förväntar sig. I stället väljer de vänskap och äventyr när de ger sig ut på en livsresa i jakt på sina hemliga drömmar.

Vännerna Garbo, Pamela, Anita och Ingalill ältade besvikelser och sjukdomar. Tills Garbo en dag får nog och utmanar sina vänner.

Det blir startpunkten för dem alla att våga berätta vad de vill ha ut av livet. Deras uppriktighet leder dem till spännande färder i Stockholms skärgård, möten på den franska Rivieran och ger dem en oväntad förmögenhet. Framför allt vinner de livsvilja, lust och vilja att ta itu med ouppklarade relationer.

Låna boken här:

Uppvidinge biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturtipset

Vitthults naturreservat

Vitthults urskogsliknande naturskog påminner om illustrationerna i en gammal sagobok. Blåbär, mossa och ljung följer marken och vitmossa och renlav klär tallskogen i grönt och silver. Här väntar vidsträckta myrar, skogsluft och känslan av vildmark.

Från reservatets tre olika parkeringar utgår fyra olika stigar i skiftande miljöer och varierande längd. Det finns även en handikappanpassad stig och en utsiktsplattform vid Träholmasjön.

Kulturtipset

"Eddan"

Västanå Teater presenterar en spännande, poetisk och sällsam version av Den poetiska Eddan. Det är den prisbelönade dramatikern Jon Fosse som har gjort sin egen version av de nordiska och mytologiska texterna som i sommar spelas på Berättarladans scen och sänds digitalt.

Du kan se Eddan och andra teaterföreställningar på Riksteaterns hemsida:

Riksteatern Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Digitala upplevelser

Biblioteket tipsar om digitala kulturupplevelser

Lyssna på en ljudbok, läs böcker och tidskrifter online. Se en film, titta på en konstutställning eller upplev en opera, musikal, teater eller musik online.

Tips från biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utomhusaktiviteter

Besök ett av våra 20 naturreservat

Naturreservaten i Uppvidinge är av olika karaktär och speglar den orörda vildmarken i skogsbygderna. Här finner du en mångfald av växter och djur tillsammans med intressant kulturhistoria. Du kan promenera på vackra slingor av olika längd, och varför inte ta med dig en picknickkorg och slå dig ner på en äng eller på en sten?

Läs mer om Uppvidinges naturreservatöppnas i nytt fönster

Besök vackra Sävsjöström

Ta del av ortens brukshistoria. På informationstavlan vid Bruksboden kan du läsa om 1600-talets kvarnar, järnbruket, sågverken och om nuvarande skogsbruk. Där kan du också vandra i en 2 kilometer lång led genom det gamla bruksområdet.

Cykla

I Uppvidinge kommun finns många fina cykelvägar och banvallar att cykla på. Du kan även göra en nostalgitur och cykla dressin på smalspåret.

Läs mer om att cykla i Uppvidinge öppnas i nytt fönster

Fågelskådning

Ge dig ut på fågelupplevelser i Uppvidinge kommun. Uppvidinge fågelklubb har tre utkiksplatser med möjligheter till naturnära upplevelser. På platserna finns informationstavlor med ytterligare information om de fågelarter som är möjliga att se och höra.

Läs mer om fågelskådning i Uppvidingeöppnas i nytt fönster

För den äventyrslystna

Upptäck naturen på ett adrenalinfyllt sätt – besök den dramatiska ravinen Uvaklöva, häng med på fyrhjulingssafari eller kasta dig ut i en lina bland trädtopparna!

Läs mer om naturupplevelser

Spela golf

Uppvidinge golfklubb ligger öster om Änghultasjön i Klavreström. Banan har nio hål och byggs gradvis ut till en fullskalig niohålsbana. Anläggningen ligger i ett naturskönt område med stora kulturvärden. Minigolf finns i Alstermo vid SMU:s sommarhem, i Sävsjöström vid folkets hus och i Åseda på järnvägsgatan.

Klavreströms bruksmuseum. Foto.

Prova fiskelyckan

I kommunen finns 231 sjöar som är större än ett hektar och mängder med fina fiskevatten. I vår fiskekatalog hittar du en förteckning över kommunens samtliga fiskevårdsområden, försäljning av fiskekort, tillgång till båt samt vilka fiskarter som är aktuella för respektive område. 

Läs mer om att fiska i Uppvidinge - fiskekatalogöppnas i nytt fönster

Vandringsleder

Uppvidinge kommun har ett par fina vandringsleder. De är perfekta för de hurtiga eller de som är ute efter lite svampplockning eller fiske.

Läs mer om Uppvidinges vandringslederöppnas i nytt fönster

Träna utomhus

För dig som vill träna utomhus finns det tre utegym i kommunen. De är gratis och kan användas av alla. I Åseda finner du utegymet mitt i samhället bakom Hälsans hus, i Lenhovda finns ett mindre utegym i anslutning till elljusspåret och i Alstermo ligger utegymmet vid idrottplatsen.

Öringfiske utan trängsel

Vid Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan genom lite naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten mitt i Småland. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar.

På hemmaplan

Fixa i trädgården

För dig som tycker om att pyssla i trädgården finns det massor att göra nu under vår och försommar! Plantera i rabatter och krukor, odla grönsaker eller påbörja ett större projekt - kanske är det dags att börja planera en ny uteplats?

Gör fint hemma

Ta tag i den stora vårstädningen, byt till nya gardiner och dukar, rensa garderob eller förråd. Sälj eller skänk det du inte längre behöver!

Njut av god mat

De flesta butiker, restauranger och caféer i kommunen erbjuder särskilda öppettider för dig som ingår i en riskgrupp, take away eller hemleverans. Ta kontakt med respektive leverantör för mer information.

Destination Småland och Visit Småland har tillsammans samlat alla smultronställen i Småland och glasriket under hashtagen #hemmatipset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemmatips i Uppvidinge via visitsmaland.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster