Hemmatips

Hela 80 procent av Uppvidinge kommuns yta består av skog, det finns 20 naturreservat och 231 sjöar som är större än ett hektar - en kommun som gjord för att uppleva naturen i! Här kan du läsa om våra bästa hemmatips, som bjuder på ett urval av naturupplevelse, böcker, digitala upplevelser och mycket mer.

Semestertipset

Filmtipset

Lassemajas Detektivbyrå - Det första mysteriet

Varför inte starta semestern med en filmkväll som passar hela familjen.

Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades? I Josephine Bornebuschs regidebut blir systrarna Hammarabis bok stulen från Vallebyskolan, och många misstänkta finns med på listan: från vaktmästaren, gympaläraren, bibliotekarien och ända upp till rektorn själv. Mysteriet med den försvunna boken blir det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå. Moviezines Jonna Vanhatalo konstaterar: "Överlag är detta en anspråkslöst snygg film som berättas engagerat och med rappt tempo, utan att någonsin bli forcerat. LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet är ett underhållande familjeäventyr som kommer roa barnen och samtidigt få deras föräldrar att skratta".

Gilbert Grape

Gilbert Grape (Johnny Depp) bor i Endore, en amerikansk småstad. Att bo där är som att dansa utan musik, säger Gilbert. Livet verkar gå honom förbi och det känns som om han skulle ta hand om sin utvecklingsstörde bror Arnie (Leonardo Di Caprio) för evigt. Men så en dag kommer Becky (Juliette Lewis) till Endora och Gilbert hamnar i andra tankar. Lasse Hallström har regisserat detta gripande och finstämda drama. Sven Nykvist står för fotot och en ung Leonardo Di Caprio imponerar i rollen som Arnie, och nominerades till både en Oscar och En Golden Globe för sin prestation.

Lantisar

Madeleine, som lever ett modernt liv i Stockholm, kallas hem till sin pappa på landsbygden som hon sedan länge brutit kontakten med efter en tragisk händelse. Madeleines upplevelser under ett intensivt veckoslut ger henne en ny bild av en landsbygd, ett liv och människor hon för länge sen lämnat bakom sig. I rollerna syns bland andra Ellen Helinder, Peter Sjöquist och Christoffer L Jonsson. Lantisar är en dramakomedi i regi av Malin Dahl som även varit med och skrivit manus. Angela Ljungkvist på filmfenix.se skriver i sin recension: ” Lantisar är en otroligt vacker och känslosam film som bjuder på en hel del skratt och igenkänning.”

Flugornas Herre

Den första filmatiseringen, i svart-vitt, av William Goldings berömda roman. Ett flygplan med engelska skolpojkar störtar vid en öde ö i Stilla havet. Fyrtio barn överlever men inga vuxna. Samtidigt som skoluniformerna åker av vittrar alla inlärda värderingar och beteendemönster. Filmen är en gastkramande skildring av hur de gradvis urartar till en hord med vildar. Nominerades till Guldpalmen 1963.

Fever Pitch

Paul (Colin Firth) är besatt av sitt favoritfotbollslag Arsenal. Hans liv styrs helt och hållet efter deras spelschema och resultat och han är mer än nöjd med det. Men när han börjar träffa den nya lärarkollegan Sarah (Ruth Gemmel), som inte alls är intresserad av sport, upptäcker han att allt i livet inte kan rätta in sig efter fotbollssäsongen, hur gärna han än vill det. Den romantiska komedin Fever pitch är baserad på Nick Hornby’s (High Fidelity, Om en pojke) självbiografiska debutroman från 1992.

Skaffa bibliotekets filmtjänst Viddla och se filmen här:

https://bibliotek.uppvidinge.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boktipset

När allt är över - Clare Mackintosh

Max och Pip har ett sådant där förhållande som alla vill ha. De älskar och stöttar varandra och har det genuint bra tillsammans. De är helt enkelt "det perfekta paret" och lyckan är total när de får sonen Dylan.
Det visar sig dock tidigt att Dylan lider av en aggressiv form av cancer. Vid tre års ålder har han kraftiga hjärnskador och är mycket illa däran. Dygnet runt kretsar föräldrarnas liv kring sjukhusbesök, behandlingar och anpassningar.
En dag får de ett ohyggligt besked: Dylan kommer aldrig att kunna leva något som ens liknar ett fullvärdigt liv. Max och Pip ställs inför ett helt omöjligt beslut och som om inte det vore nog är de, för första gången någonsin, inte överens. De vill inte samma sak. "Det perfekta paret" glider allt längre ifrån varandra samtidigt som avgrunden öppnar sig under dem.

I ett Sliding Doors-liknande upplägg får läsaren följa Max och Pip i två olika versioner av en och samma gripande och mångbottnade berättelse.

När allt är över är en vacker, sorglig och drabbande roman om kärlek, respekt, hopp och djupaste förtvivlan.

Historien om en anständig familj

Det är åttiotal och Maria växer upp med sina äldre broder Giuseppe och Vincenzo i den lilla kuststaden Bari. Hon är intelligent men vild och inte lik de andra flickorna i kvarteret.
Uppväxten vid havet och bland de vitputsade husen skulle kanske kunna vara idyllisk, men den präglas av våld och styrs av den lokala maffian. Pappa är fiskare, en dominant och hård man som samtidigt älskar böcker och amerikansk film. Mamma, en gång en skönhet, är nu en sliten fiskarhustru som önskar ett bättre liv för sin dotter.
Marias fasta punkt och bästa vän är Michele, son till den mest fruktade familjen i stan. Vänskapen mellan Maria och Michele blir starkare samtidigt som fiendskapen mellan deras familjer växer. Och så småningom övergår vänskapen i kärlek. En kärlek som är omöjlig.

är en välskriven, vacker och intensiv familjesaga, en rik roman full av liv, doft och känsla.

Konstnär i den flytande världen - Kazuo Ishiguro

Det är 1948 och Japan byggs upp ur ruinerna efter andra världskriget. Den berömde konstnären Masuji Ono tillbringar dagarna i trädgården med sina två döttrar och ett barnbarn, och på kvällarna dricker han med gamla bekanta. Med ålderns rätt borde han rofylld åtnjuta en stillsam tillvaro som pensionär, men han hemsöks av minnen från det förflutna och från sin konstnärliga karriär som i grunden grumlats av den japanska militarismens framväxt.

Innan molnen kommer - Mari Jungstedt

En helt ny serie av deckardrottningen Mari Jungstedt!

En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda, ovanför Marbella på den spanska solkusten.

Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen. Lisa dumpades plötsligt av sin man efter trettio års äktenskap och har köpt ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om.

På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.

Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

Robert Broberg letar efter sig själv - Klas Gustafson

Boken skildrar en vindlande artistkarriär, som börjar i tonårens skifflemusik och kulminerar i personliga scenföreställningar som får en entusiastisk och kärleksfull publik att gång på gång fylla Globen i Stockholm.

Robert Broberg vann svenska folkets hjärtan med pojkaktig charm, sentimental schlager och tokroliga ordvändningar. Själv vantrivdes han i rollen som den ständigt sprudlande Robban och lämnade offentligheten. En tid av självrannsakan, uppbrott från familjeliv och tvära artistiska kast gav hans humor den svärta som tidigare saknats. Han återvände till scenen, mer reflekterande och drastisk, och byggde en ny och hållbar relation till publiken samtidigt som han fortsatte att leta efter sig själv.

Med hjälp av Robert Brobergs stora sångskatt, privata brev, anteckningar och manuskript, ett rikhaltigt pressmaterial och öppenhjärtiga samtal med människor som levde och arbetade nära honom, tecknar Klas Gustafson bilden av en av Sveriges mest älskade och särpräglade scenartister.

 


Låna en bok eller skaffa bibliotekets ljudbokstjänst Biblio och lyssna på boken här:

Uppvidinge bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturtipset

Uvaklöva
I Uppvidinge finns inga kanjons, men väl raviner. Särskilt imponerande är den dramatiska ravinen Uvaklöva i Höneström söder om Alsterfors. Man kan påbörja sin vandring i Höneström och stanna intill den gamla smedjan för medhavd fika där den gamla frälsegården ligger idylliskt belägen intill Höneströms damm. Här finns vindskydd, jaktstuga och grillplats öppen för allmänheten. Terrängen är ganska kuperad men vacker. Mindre raviner finns också vid Hackhylte utanför Åseda, Hinkaryd nära Fröseke och vid ravinens naturreservat öster om Lenhovda.

Drakarör gravröse
Fornlämningen Drakarör bjuder på en 2500 årig resa tillbaka i tiden. Gravröset restes under slutet av bronsåldern eller tidig järnålder. Titta noga på fornlämningens topp och du finner inte bara sentida offer av små mynt, utan också skålgropar som är den enklaste formen av hällristningar. Enligt äldre sägner kommer namnet ”Drakarör” från en drake som ska ha bott tillsammans med sina många dyrbara skatter inuti röset. Soliga dagar tog han ut sin skatt till vädring och då gällde det att i obevakade ögonblick kasta mynt på röset för att kunna erövra drakens dyrbarheter.

Cykla dressin
Storslagna sjöar, djupa skogar och öppna fält. Att cykla dressin är ett enkelt och hälsosamt sätt att komma närmare naturen! Perfekt för hela familjen, kompisgänget, arbetskamraterna med mera. Dressincykling erbjuds på tre olika sträckor i Hultsfred, Virserum och Åseda.

Getaryggarna
Getaryggarna höjer sig som en drakrygg ovanför skog och småsjöar. Kuperad terräng lockar dig att utmana ”geten” i dig och vandra längs de branta stigarna. Här passar det att vandra året runt och du får en milsvid utsikt över skogarna i norra Kronobergs höglänta områden. Vid vändplatsen vid getaryggs-vägens slut finns en informationstavla och parkeringsplats och därifrån leder en stig in i reservatet. Du kan också parkera och gå på leden från söder.

Upplev känslan av Småland
Strax norr om Alstermo ligger byarna Hohult, Botillabo, Suletorp, Bockaskruv, Ryd och Flackemåla som smultron på strå. Trakten tillhör det gamla Småland och omfattar lövskog, slåtterängar, ängslador, loftbodar och mangårdsbyggnader med vita knutar. Innanför timrade gärdsgårdar längs grusvägarna betar kor, hästar och får. Här rinner Alsterån i sällskap av kvittrande ladusvalor. Traktens fem Natura 2000-områden pekar ut biologiska värden av internationell betydelse och Riksantikvarieämbetet har även klassat byn Hohult som av riksintresse.

Kulturtipset

Miriam Aida - Loving the alien

David Bowie ägde modet att utmanade de sociala normerna och gå utanför de givna ramarna med ett budskap om att följa sitt hjärta och våga stå för den man är. Med detta budskapet närmast hjärtat och med influenser av afro-brasilianska rytmer, jazz, reggae och en dos svensk melankoli tolkar Miriam Aïda och hennes grupp Bowies fantastiska låtar på ett personligt sätt.

Konserten är inspelad på Landskrona Teater Länk till annan webbplats. maj 2019.

Se konserten och mycket mer på Musik i syd Channel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har hela livet Habibi- Riksteatern Play

En svindlande föreställning om mobbning, identitet, kultur, rasism och hopp.

Tänk att träffa sig själv om femton år? Eller sig själv för femton år sedan? Det osannolika scenariot blir verklighet för Cynthia när den yngre och den äldre versionen av henne träffar varandra i en annan dimension. I ett annat tidsrum försöker de återberätta historier från uppväxten, men de minns dem helt olika. Vad stämmer? Vems sanning gäller? Hur är det att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording? Hur upplevs mobbing och vad krävs för att överleva skolan – och hur skiljer det sig från vuxenlivets utmaningar och samhällets osynliga regler?

Se denna och mycket mer på Riksteatern Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Moderna museet

Se en livesänd guidad visning från Moderna Museet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se ett författarbesök hemifrån

Ulrika Knutson berättar om sin bok om Elin Wägner, Den besvärliga Elin Wägner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Digitala upplevelser

Biblioteket tipsar om digitala kulturupplevelser

Lyssna på en ljudbok, läs böcker och tidskrifter online. Se en film, titta på en konstutställning eller upplev en opera, musikal, teater eller musik online.

Tips från biblioteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utomhusaktiviteter

Besök ett av våra 20 naturreservat

Naturreservaten i Uppvidinge är av olika karaktär och speglar den orörda vildmarken i skogsbygderna. Här finner du en mångfald av växter och djur tillsammans med intressant kulturhistoria. Du kan promenera på vackra slingor av olika längd, och varför inte ta med dig en picknickkorg och slå dig ner på en äng eller på en sten?

Läs mer om Uppvidinges naturreservat Öppnas i nytt fönster.

Besök vackra Sävsjöström

Ta del av ortens brukshistoria. På informationstavlan vid Bruksboden kan du läsa om 1600-talets kvarnar, järnbruket, sågverken och om nuvarande skogsbruk. Där kan du också vandra i en 2 kilometer lång led genom det gamla bruksområdet.

Cykla

I Uppvidinge kommun finns många fina cykelvägar och banvallar att cykla på. Du kan även göra en nostalgitur och cykla dressin på smalspåret.

Läs mer om att cykla i Uppvidinge Öppnas i nytt fönster.

Fågelskådning

Ge dig ut på fågelupplevelser i Uppvidinge kommun. Uppvidinge fågelklubb har tre utkiksplatser med möjligheter till naturnära upplevelser. På platserna finns informationstavlor med ytterligare information om de fågelarter som är möjliga att se och höra.

Läs mer om fågelskådning i Uppvidinge Öppnas i nytt fönster.

För den äventyrslystna

Upptäck naturen på ett adrenalinfyllt sätt – besök den dramatiska ravinen Uvaklöva, häng med på fyrhjulingssafari eller kasta dig ut i en lina bland trädtopparna!

Läs mer om naturupplevelser

Spela golf

Uppvidinge golfklubb ligger öster om Änghultasjön i Klavreström. Banan har nio hål och byggs gradvis ut till en fullskalig niohålsbana. Anläggningen ligger i ett naturskönt område med stora kulturvärden. Minigolf finns i Alstermo vid SMU:s sommarhem, i Sävsjöström vid folkets hus och i Åseda på järnvägsgatan.

Klavreströms bruksmuseum. Foto.

Prova fiskelyckan

I kommunen finns 231 sjöar som är större än ett hektar och mängder med fina fiskevatten. I vår fiskekatalog hittar du en förteckning över kommunens samtliga fiskevårdsområden, försäljning av fiskekort, tillgång till båt samt vilka fiskarter som är aktuella för respektive område. 

Läs mer om att fiska i Uppvidinge - fiskekatalog Öppnas i nytt fönster.

Vandringsleder

Uppvidinge kommun har ett par fina vandringsleder. De är perfekta för de hurtiga eller de som är ute efter lite svampplockning eller fiske.

Läs mer om Uppvidinges vandringsleder Öppnas i nytt fönster.

Träna utomhus

För dig som vill träna utomhus finns det tre utegym i kommunen. De är gratis och kan användas av alla. I Åseda finner du utegymet mitt i samhället bakom Hälsans hus, i Lenhovda finns ett mindre utegym i anslutning till elljusspåret och i Alstermo ligger utegymmet vid idrottplatsen.

Öringfiske utan trängsel

Vid Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan genom lite naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten mitt i Småland. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar.

På hemmaplan

Fixa i trädgården

För dig som tycker om att pyssla i trädgården finns det massor att göra nu under vår och försommar! Plantera i rabatter och krukor, odla grönsaker eller påbörja ett större projekt - kanske är det dags att börja planera en ny uteplats?

Gör fint hemma

Ta tag i den stora vårstädningen, byt till nya gardiner och dukar, rensa garderob eller förråd. Sälj eller skänk det du inte längre behöver!

Njut av god mat

De flesta butiker, restauranger och caféer i kommunen erbjuder särskilda öppettider för dig som ingår i en riskgrupp, take away eller hemleverans. Ta kontakt med respektive leverantör för mer information.

Destination Småland och Visit Småland har tillsammans samlat alla smultronställen i Småland och glasriket under hashtagen #hemmatipset. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hemmatips i Uppvidinge via visitsmaland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna