Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Skydda dina nära – Prata om bedrägerier mot äldre

Hänglås. Illustration.

Alla kan drabbas av bedrägerier. Men det finns sätt att minska risken för att du eller dina nära och kära ska drabbas.

Dagligen hör vi om bedrägerier mot äldre. Vi behöver hjälpas åt att stoppa telefonbedragare. Har du någon äldre som du bryr dig om? Eller träffar du äldre i ditt yrke? Du kan bidra! Ta några minuters prat tillsammans.

Var ska vi börja?

Steg för steg - skydda dig från bedrägerier

1. Säg nej när någon ber om uppgifter

Alla kan drabbas av bedrägerier. Särskilt vanligt är det att den som blir uppringd luras att logga in på banken. Bankkontot töms därefter. Bedragaren säger att den som svarar i telefonen har utsatts för ett brott, men att allt snart ska ställas till rätta. Man säger sig ringa från banken, polisen eller något företag. Man säger att det är bråttom att få uppgifter. Lämna aldrig ut personliga uppgifter och logga aldrig in på uppmaning av någon annan.

Vad ska man göra när någon ringer?

2. Då lägger bedragaren snabbt på

Svara den som ber om något: ”Jag har inte Bank-ID.” Då lägger bedragaren snabbt på. Var bestämd, säg nej och avsluta samtalet i ett tidigt skede. Förbered gärna genom att tänka igenom situationen. Ju mer förberedd, desto mer trygg när ett eventuellt samtal kommer. Lägg gärna in anhörigas och vänners kontaktuppgifter i mobilen. Då visar nummerpresentatören när någon okänd ringer. Men om något ändå händer:

Vart vänder man sig?

3. Anmäl och ta hjälp av anhöriga och vänner

Ring Polisen på 114 14 om något ändå händer. Anmäl det inträffade direkt. Ta hjälp av anhöriga och vänner. De kan ge information, stötta vid en polisanmälan och hjälpa till att ta kontakt med myndigheter och företag. Vid pågående brott gäller 112.

Hur kan man skydda sig?

4. Följ nyhetsflödet och polisens information

Följ polisens aktuella information om hur man kan förebygga bedrägeribrott. Lyssna till nyheter. Bedrägerierna varierar över tid och sätten att luras förändras. Ju mer man känner till om trender desto mer förberedd är man och då ökar kraften att stå emot.

Vad kan vi göra tillsammans?

Utbildning med polisen och kommunen

Polisen och kommunen ordnade under hösten utbildningsträffar på temat ”Försök inte lura mig”. Efter utbildningen är kommunpolis Mats Ljungqvist nöjd och skickar med några råd till äldre som blir uppringda av bedragare:

– Personen som ringer försöker skapa stress i syfte att förmå dig att logga in eller lämna ut uppgifter. Stå emot och avsluta samtalet. Logga aldrig in på banken på uppmaning av någon annan. Lämna aldrig ifrån dig ditt kort eller dina koder. Anmäl det inträffade till polisen. Det gäller både försök och fullbordade brott.

Utbildningen gjordes tillsammans med anhörigsamordnare Hanna Johansson, som säger:

– Den här typen av information är mycket viktig. Vi anordnar gärna liknande utbildningar i framtiden. Ge oss gärna förslag på sådant som ni behöver få veta mer om.

Både Mats och Hanna kan intyga att en stunds prat om bedragarnas metoder gör skillnad. – Vi måste tala med varandra om bedrägerier och hjälpas åt att stoppa dem. Alla kan drabbas. Polisen ger värdefulla råd i kampanjen ”Försök inte lura mig” och uppmanar oss att prata med nära och kära om bedrägerier.

Vad kan vi prata om då?

Skydd mot falska telefonsamtal – polisens råd

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Ur Polisens ”Hjälp dina nära och kära att skydda sig mot bedrägerier”

Samverkan mellan polis, kommun och invånare

Lokalpolisområde Nybro och Uppvidinge kommun samverkar. Att förebygga brott mot äldre är ett mål i medborgarlöftet 2022/2023. Bedrägeribrott förekommer globalt och nationellt. Lokalt behöver vi också uppmärksamma och motverka bedrägeribrott – tillsammans.

Lyssna