Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Delta i En vecka fri från våld

Logotyp för Kronoberg fritt från våld.

Uppvidinge kommun deltar under vecka 47 i den nationella kampanjen En vecka fri från våld, som sprider kunskap om mäns våld mot kvinnor.

För sjätte året i rad anordnas nu En vecka fri från våld. I Kronoberg samarbetar en rad aktörer för att uppmärksamma veckan under devisen Kronoberg fritt från våld.

Under vecka 47, den 21-27 november, arrangeras en rad föreläsningar och aktiviteter runt om i Kronobergs län. Alla evenemang är kostnadsfria men till en del krävs anmälan.

Programmet finns att ladda ner som pdf:

Kronoberg fritt från våld - program 21-27 november 2022 Pdf, 400.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Du kan även läsa om evenemangen i kalendern på Länsstyrelsen i Kronobergs läns webbplats:

Länsstyrelsen i Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utöver alla evenemang uppmärksammas veckan även på bibliotek runt om i Kronobergs län, bland annat på Uppvidinge bibliotek, under ordinarie öppettider.

Om En vecka fri från våld

En vecka fri från våld lanseras under namnet Kronoberg fritt från våld - ett initiativ och samarbete mellan Brottsofferjouren Växjö, Familjefrid Kronoberg, Kvinnojouren Blenda, Länsstyrelsen i Kronoberg, MÄN, Region Kronoberg, Rädda barnen, RF-SISU, Kvinnojouren Märta, Växjö Zontaklubb samt länets kommuner.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Länsstyrelserna. Aktivitetsveckan startade i Kronobergs län 2016 och har sedan dess växt för varje år.

Veckan syftar till att sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga.

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innanför hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhälls- och folkhälsoproblem i Sverige.

Lyssna