Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Patrik håller koll på Uppvidinge från luften

Patrik Axelsson, brandflygare sedan 20 år, berättar om hur det är att spana efter bränder från luften.

Patrik Axelsson är inte från Uppvidinge, han bor i Hultsfred. Med jämna mellanrum korsar han dock länsgränsen mellan Kalmar och Kronoberg, men använder inte någon av de vanliga landsvägarna. Patrik flyger brandflyg och är därmed en nyckelperson när det gäller att tidigt kunna upptäcka bränder i skog och mark. Hultsfred är en av de platser man utgår ifrån när man brandflyger över Kalmar län. Men eftersom Uppvidinge ligger där det ligger så flyger Kalmarslingan även över vår del av Kronoberg och håller utkik.

Han berättar att han själv brukar flyga sträckan ungefär 3-4 gånger per månad men att man runt om i Kalmar län just nu är uppe och spanar flera gånger varje dag. Patriks vanliga rutt går över Uppvidinge, ner mot Ronneby, Kalmar och Kristdala. Alltså främst de södra delarna av Kalmar län med omnejd. Patrik tog sitt flygcertifikat 2002 och började spaningsflyga samma år. Både pilot och medföljande spanare måste gå en utbildning på cirka fyra timmar innan man släpps i väg på sin första spaningsflygning. Nu har Patrik Axelsson alltså flugit brandflyg i tjugo år och har upptäckt många bränder under åren.

– Det är ganska lätt att upptäcka att någonting är på gång. Det syns på flera mils håll. Är det disigt och blåsigt så kan det försvåra en aning men nej, det är svårt att missa när det brinner.

Om man under en flygning upptäcker rök berättar Patrik Axelsson att den första åtgärden är att ta sig närmare för att kontrollera om det faktiskt handlar om en skogs- eller gräsbrand. Att ta sig helskinnad igenom en torrperiod handlar om samarbete. Patrik och hans kollegor håller koll från luften samtidigt som vi andra måste ta ansvar här nere på marken, använda sitt omdöme och följa de råd som finns.

Till sist vill vi veta om Patrik har något tips eller råd hur man minimerar brandrisken i skog och mark. Han är tydlig med svaret att alltid tänka efter före och avslutar:

– Är det eldningsförbud, elda inte!

Lyssna