Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Garantibelopp införs 1 juli

En kvinna och en man sitter i varsin fåtölj på ett äldreboende. Foto.

Den 1 juli införs garantibelopp i Uppvidinge kommun, ett skydd för personer med låg inkomst som bor på särskilt boende eller i LSS-boende.

Efter beslut i Kommunfullmäktige införs den 1 juli ett garantibelopp i Uppvidinge kommun. Socialförvaltningen har skickat ut brev till berörda med information om hur de ska göra för att ansöka.

Garantibeloppet är ett skydd för personer med låg inkomst som bor på särskilt boende eller i bostad med särskild service (LSS-boende). Beloppet garanterar att det finns en viss summa kvar när hyra, måltidsabonnemang och service/omvårdnad är betald.

- Jag tycker det är viktigt att de som bor på våra boende, oberoende vilket boende det gäller, ska ha en viss summa kvar när de grundläggande utgifterna är betalda, säger Lars-Erik Hammarström (S), Socialnämndens ordförande, om införandet av garantibelopp.

I Uppvidinge kommun ligger garantibeloppet på 1 234 kronor för en ensamstående person över 65 år. Garantibeloppet är olika beroende på ålder och om personen är ensamstående eller sammanboende. Följande belopp gäller:

1 234 kronor för ensamstående över 65 år.
1 049 kronor/person, sammanboende över 65 år.
1 542 kronor för ensamstående under 65 år.
1 310 kronor/person, sammanboende under 65 år.

Lyssna