Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Lindshammar i centrum vid trygghetsvandring

Trygghetsvandring i Lindshammar. Foto.

Under onsdagen höll Uppvidinge kommun och olisen i en trygghetsvandring i Lindshammar och en trygghetskväll tillsammans med invånarna.

Uppvidinge kommun och polisen har kommit överens om att vandra tillsammans med invånare i minst en ort varje år. Invånarnas erfarenheter är viktigast och vägledande. Vandringen leds av Polisen och representanter från kommunen, som tar med sig de boendes förslag för ökad trygghet. Inför mötet får föreningar underlag och kartor som förberedelse. Upplägget är alltid samma oberoende av var vandringen görs.

Till vårens vandring i Lindshammar hade den nybildade samhällsföreningen bjudits in och styrelsen hade förberett platser att besöka. Vandringen startade vid glasbruket och gick vidare till området vid väg 31, där Smultronstället låg tidigare.

Trafiken och det gamla glasbruket är orosfaktorer

Trafiken på riksvägen, som delar samhället lyftes fram som en orosfaktor. Det tidigare glasbruket och även andra förfallna hus kring detta väcker också oro av säkerhets- och miljöskäl. Allt från historier från glasbrukets stora dagar till nutidens öde byggnader och förslag till åtgärder, togs upp under vandringen.

Invånarnas engagemang och förslag för ett levande och tryggt samhälle tas nu med för sammanställning och möjliga åtgärder. Något är redan gjort och annat återstår för kommunen att göra tillsammans med invånarna eller att samverka med andra aktörer om. Nu blir arbetet med detta lite tydligare: Uppvidinge kommun, polisen och Lindshammarborna kan efter vandringen arbeta utifrån en gemensam bild av läget. Det kan göra skillnad både på kort och lång sikt.

Kvällsmöte om trygghet

Efter vandringen hölls ett öppet möte om trygghet i bygdegården i Ösjöbol. Där anslöt fler Lindshammarbor och diskussioner om tryggheten och livet i samhället fortsatte. Kommunpolisen och representanter för Länsförsäkring Kronoberg berättade om hur man kan förebygga inbrott och hur man gör för att starta Grannsamverkan.

Gott fika serverades och det var skönt att avsluta den gråregniga kvällen inomhus. Tack till alla som bidrog till ett öppet och gott samtal!

Förslag om åtgärder för att öka tryggheten

Nu går arbetet vidare med att sammanställa minnesanteckningar från kvällens vandring, återkoppla dessa till samhällsföreningen, skicka frågor och förslag vidare till andra aktörer och hitta åtgärder som gör läget i Lindshammar tryggt. Ett stort tack till Lindshammars samhällsförening, som förberedde vandringen så väl och som kommunen kommer att hålla fortsatt kontakt med.

Läs mer om Uppvidinge kommuns och lokalpolisområdets medborgarlöfte:

Medborgarlöfte 2022-2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Lindshammars glasbruk hos Länsstyrelsen i Kalmar/Kronoberg:

Länsstyrelsen - Lindshammars glasbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om sanering av glasbruk hos Länsstyrelsen i Kronoberg:

Länsstyrelsen - Sanering av glasbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna