Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Uppvidinge lärcenter erbjuder utbildningar i Personligt fallskydd och HLR

Personligt fallskydd och Hjärt-lungräddning, HLR, är två av de uppdragsutbildningar som erbjuds på Uppvidinge lärcenter under 2022.

Uppvidinge lärcenter erbjuder flera uppdragsutbildningar för företag som vill kompetensutveckla sin personal inom olika områden. Med första utbildningstillfälle 24 mars, hålls utbildningar i Personligt fallskydd och HLR.

Information om samtliga uppdragsutbildningar finns på vår sida om utbildningar på Uppvidinge lärcenter:

Utbildningar på Uppvidinge lärcenter

Personligt fallskydd
(24 mars och 22 september)

Kursinnehåll

Fallolyckor till en lägre nivå leder ofta till svåra skador och ibland dödsfall. Därför finns många regler för hur arbete ska skyddas mot fall. När allmänna fallskydd som räcken eller väggar inte är möjliga ska ett personligt fallskydd användas för att fånga personen vid ett fall. För att det personliga fallskyddet ska fungera och orsaka minimal skada behövs utbildning.

Den här utbildningen vänder sig till alla yrkeskategorier som arbetar på arbetsplan som saknar allmänt fallskydd. Lagkrav vid arbete över 2 meters höjd. Takarbeten samt uppbyggnad och rivning av byggnadsställning är bara några exempel på sådana situationer.

I utbildningen får du kunskaper om hur utrustningen ska fästas och justeras och hur fall ska undvikas. Du får även kunskaper om vad som gäller när det personliga fallskyddet fångar personen och vilka åtgärder som då krävs vid ett fall. Giltighetstid 5 år. Utbildningsintyg och registrering i ID06.

Kursupplägg

Kursen består av en modern onlinebok med enkelt språk och många bilder/filmer. Flera smarta funktioner som frågequiz och uppläsningsfunktion gör teorin både lättläst och intressant. När onlineboken är läst och alla testfrågor är besvarade görs ett praktiskt prov där deltagaren visar hur säkerhetsselen ska sitta och man hissas upp några decimeter över marken för att känna på hur det är att hänga fritt. Efter det är det dags för teoretiskt certifieringsprov.

Kursens innehåll

 • Aktuella lagar och föreskrifter
 • Rättigheter och skyldigheter
 • Riskanalys
 • Vad händer vid fall/olycka
 • Genomgång och prövning av fallskyddsutrustning
 • Räddning och evakuering
 • Underhåll och dokumentation

Kontakt vid frågor och anmälningar

Kristian Ederfors, instruktör
kristian.ederfors@uppvidinge.se

Hjärt-lungräddning, HLR
(24 mars, 19 maj, 25 augusti, 27 oktober och 8 december)

Vi anordnar HLR utbildning, även barn-HLR. Enkel förstahjälpeninsats som är lagstadgad samt lufvägsstopp och luftvägshinder. Utbildning på hjärtstartare är tillval vid utbildningen. Utbildningen omfattar ca 4 timmar.

Boka via: kristian.ederfors@uppvidinge.se

Tid

3,5-4 timmar, med 15 minuters rast där fika ingår.

Lokal

Sal Sigma (ligger mitt emot caféet), Uppvidinge lärcenter

Information

Vi kommer varva teori med praktiska moment. Det ni kommer få lära er är:

 • HLR
 • HLR med hjärtstartare (skriv i bokningen om vill ha med den här delen)
 • Luftvägshinder
 • Luftvägsstopp
 • Stabilt sidoläge

Innan kurstillfället ska alla deltagare genomföra en webbutbildning, använd länken: https://www.hlr.nu/oppna-webbutbildningar/ Länk till annan webbplats.

På höger sida finns det en ruta, klicka på ‘Vuxen-HLR’ under rubriken ‘Samhälle’ och följ anvisningarna. Utbildningen tar cirka 30 minuter.

Referensord: kommer med bokningsbekräftelsen

Avslutning

Utvärdering.

Utdelning av kompetenskort - kompetensen gäller ett år framåt.

Lyssna