Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets pristagare och stipendiater hyllades

Kasia Musial, Peter Björnfors (Tintin Björnfors pappa), Lars Johansson, Nils Harju, Leif Johansson, Tommy Fransson. Sophie Gustafsson, Margareta Schlee. Foto.

Pristagarna och stipendiaterna Peter Björnfors (Tintin Björnfors pappa), Lars Johansson, Nils Harju, Leif Johansson, Tommy Fransson och Sophie Gustafsson flankeras av kultur- och fritidschef Kasia Musial och kultur- och föreningsutskottets ordförande Margareta Schlee.

På årets sista sammanträde med Kommunfullmäktige uppmärksammades årets alla pristagare och stipendiater. Stort grattis!

Kultur- och föreningsutskottets ordförande Margareta Schlee läste upp motiveringarna och delade ut diplom, blommor och priser tillsammans med kultur- och fritidschef Kasia Musial och kultur- och fritidskonsulent Sophie Palm.

Alla pristagare hyllades med blommor och diplom. Mottagarna av kulturlandskapspriset fick en plakett att sätta upp på fastigheten. Kulturpristagaren och fritidspristagaren fick varsin glasskulptur från Persson & Persson. Fritidsstipendiet som delas ut är på 10 000 kronor och kulturstipendiet är på 12 000 kronor.

I år tilldelas följande personer våra priser och stipendier:

Kulturstipendium

Sophie Gustafsson, Älghult

Sophie är en uppskattad och duktig musiker som i stor del av sitt liv har satsat på musiken. Hon sjunger i körer, på konserter och deltar ofta som solist i kyrkan på bröllop, dop och begravningar. I gymnasiet studerade hon musik som tillval på Katedralskolans musiktillägg i Växjö och därefter har hon fortsatt sina musikstudier på musikallinjen i Bjärnum. Idag studerar Sophie sång på Sankt Sigfrids folkhögskola i Växjö. Sophie har tidigare arbetat ett år på Uppvidinge kulturskola och hoppas på att vidareutbilda sig till musiklärare vid musikhögskola.

Kulturpris

Nils Harju, Fröseke

Nils är en driven föreningsmänniska som flyttade till Fröseke 2014. Inom kort engagerade han sig i Fröseke byggnadsförening. Sedan dess har han varit ett namn att räkna med i föreningslivet i Fröseke. Nils stöttar och hjälper till med det mesta i samhället och föreningslivet, oavsett om det gäller utveckling av biosystemet på Folkets hus, renoveringsarbete eller inrättandet av den nya ställplatsen i Uvaparken. Det är ovärderligt att ha en förenings- och styrelsemedlem som Nils i sin förening, beskriver den person som har skickat in nomineringen.

Fritidsstipendium

Tintin Björnfors, ursprungligen från Norrhult

Tintin var under många år aktiv i Hjortens Alpina i Virserum, för vilka han också tävlade. I Hjortens Alpina beskrevs Tintin som en förebild för unga åkare och han visade att man med kämpaglöd kan kombinera studier med en satsning på den idrott man älskar.

I våras avslutade Tintin sina gymnasiestudier på alpint skidgymnasium i Falun och han har nu flyttat till Nordanstig där han jobbar som idrottslärare och fritidsledare till vardags. Tintin fortsätter samtidigt sin karriär som alpin skidåkare och kommer delta i läger och FIS-tävlingar i vinter. Idag tränar och tävlar han för Bergsjö Hassela Alpina.

Fritidspris

Tommy Fransson, Lenhovda

Tommy Fransson är en otrolig tillgång för Lenhovda idrottsförening och för utvecklingen av området kring idrottsplatsen i Lenhovda. Tommy lägger ner otaliga timmar på arbetet i föreningen och tar ett stort ansvar för dess verksamhet och utveckling. Trots att Tommys egna barn för länge sedan lämnade föreningen så kvarstår Tommys engagemang. Tommy är en eldsjäl som jobbar i det dolda men vars gärning är betydande för hela samhället.

Kulturlandskapspris

Lars och Leif Johansson, Pikaböl

Bröderna Lars och Leif Johansson vårdar och håller byn Ideboås öppen och vacker. De lägger ned åtskilliga timmar och ett stort engagemang på att sköta de små åkerlappar och vallar som annars skulle växa igen. Över sommaren låter de kvigor beta och på det sättet vårda markerna. De slår gräs på obebodda tomter i byn och bidrar till att området hålls vackert och attraktivt. Deras arbete och engagemang är mycket uppskattat av andra boende i området och de bidrar stort till kommunens naturvärden.

Lyssna