Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Grattis till årets pristagare och stipendiater!

Kommunstyrelsens kultur- och föreningsutskott har beslutat vilka personer som får 2021 års priser och stipendier:

Varje år uppmärksammar vi personer som på olika sätt betyder mycket för kulturen och fritidssektorn i Uppvidinge kommun genom att dela ut stipendier och priser.

I år tilldelas följande personer våra priser och stipendier:

Kulturstipendium

Sophie Gustafsson, Älghult

Sophie är en uppskattad och duktig musiker som i stor del av sitt liv har satsat på musiken. Hon sjunger i körer, på konserter och deltar ofta som solist i kyrkan på bröllop, dop och begravningar. I gymnasiet studerade hon musik som tillval på Katedralskolans musiktillägg i Växjö och därefter har hon fortsatt sina musikstudier på musikallinjen i Bjärnum. Idag studerar Sophie sång på Sankt Sigfrids folkhögskola i Växjö. Sophie har tidigare arbetat ett år på Uppvidinge kulturskola och hoppas på att vidareutbilda sig till musiklärare vid musikhögskola.

Kulturpris

Nils Harju, Fröseke

Nils är en driven föreningsmänniska som flyttade till Fröseke 2014. Inom kort engagerade han sig i Fröseke byggnadsförening. Sedan dess har han varit ett namn att räkna med i föreningslivet i Fröseke. Nils stöttar och hjälper till med det mesta i samhället och föreningslivet, oavsett om det gäller utveckling av biosystemet på Folkets hus, renoveringsarbete eller inrättandet av den nya ställplatsen i Uvaparken. Det är ovärderligt att ha en förenings- och styrelsemedlem som Nils i sin förening, beskriver den person som har skickat in nomineringen.

Fritidsstipendium

Tintin Björnfors, ursprungligen från Norrhult

Tintin var under många år aktiv i Hjortens Alpina i Virserum, för vilka han också tävlade. I Hjortens Alpina beskrevs Tintin som en förebild för unga åkare och han visade att man med kämpaglöd kan kombinera studier med en satsning på den idrott man älskar.

I våras avslutade Tintin sina gymnasiestudier på alpint skidgymnasium i Falun och han har nu flyttat till Nordanstig där han jobbar som idrottslärare och fritidsledare till vardags. Tintin fortsätter samtidigt sin karriär som alpin skidåkare och kommer delta i läger och FIS-tävlingar i vinter. Idag tränar och tävlar han för Bergsjö Hassela Alpina.

Fritidspris

Tommy Fransson, Lenhovda

Tommy Fransson är en otrolig tillgång för Lenhovda idrottsförening och för utvecklingen av området kring idrottsplatsen i Lenhovda. Tommy lägger ner otaliga timmar på arbetet i föreningen och tar ett stort ansvar för dess verksamhet och utveckling. Trots att Tommys egna barn för länge sedan lämnade föreningen så kvarstår Tommys engagemang. Tommy är en eldsjäl som jobbar i det dolda men vars gärning är betydande för hela samhället.

Kulturlandskapspris

Lars och Leif Johansson, Pikaböl

Bröderna Lars och Leif Johansson vårdar och håller byn Ideboås öppen och vacker. De lägger ned åtskilliga timmar och ett stort engagemang på att sköta de små åkerlappar och vallar som annars skulle växa igen. Över sommaren låter de kvigor beta och på det sättet vårda markerna. De slår gräs på obebodda tomter i byn och bidrar till att området hålls vackert och attraktivt. Deras arbete och engagemang är mycket uppskattat av andra boende i området och de bidrar stort till kommunens naturvärden.

Byggnadsvårdspris

Vem som får byggnadsvårdspriset tillkännages vid ett senare tillfälle. Kultur- och föreningsutskottet vill ha längre betänketid för att utse pristagare i denna kategori.

Lyssna