Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Projektet Innovativ sanering lanserar egen hemsida

Älghults glasbruk. Foto.

Älghults glasbruk är ett av de gamla nedlagda glasbruk som hittills har sanerats inom ramen för projektet Innovativ sanering.

Uppvidinge kommun deltar i Innovativ sanering, ett långsiktigt projekt och arbete med att sanera Glasriket från giftigt glasavfall.

I Glasriket finns idag ett 40-tal deponier som klassats med mycket hög risk av länsstyrelserna. Därför har Emmaboda, Nybro, Lessebo och Uppvidinge tagit ett gemensamt krafttag att tillsammans med flera aktörer ta hand om deponierna. En del av saneringen har blivit ett projekt med fokus på återvinning av blyglas.

Projektet heter "Verifiering och införande av ny metod för återvinning av blyglas från glasdeponier". Det pågående projektet är finansierat av SGI i deras utvecklingsprogram Tuffo. RISE Glas leder projektet i samverkan med flera aktörer.

Arbetet med att sanera Glasriket har pågått under ett antal år och Pukeberg, Hovmantorp, Älghult och Gadderås före detta glasbruk har redan blivit sanerade med många positiva effekter som följd i form av företagsetableringar och kommande nyproduktion av bostäder.

Nu kan man följa utvecklingen i projektet på en ny webbplats:

Innovativsanering.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna