Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vaccination för barn som har fyllt 12 år

Plåster på en arm efter en vaccinspruta. Foto.

Barn som har fyllt 12 år kan nu vaccinera sig mot covid-19. Vaccinationen kan ske antingen i skolan eller på vaccinationsplats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder. Region Kronoberg ansvarar för vaccinationerna i Kronobergs län. I Uppvidinge kommun är det ett vaccinationsföretag som utför vaccinationerna på barn från 12 år och uppåt, på uppdrag av Region Kronoberg.

Vaccination på skolan eller vaccinationsplats

På vaccinationsplats

Barn som är 12-15 år kan vaccinera sig antingen på skolan eller på vaccinationsplats. I Uppvidinge kommun finns vaccinationsmottagningen på Lillgatan 1 i Åseda. Där finns bokningsbara tider och drop in måndagen den 18 oktober och måndagen den 25 oktober. Boka och se tider på 1177.se:

1177.se - Vaccination mot covid-19 i Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtyckesblankett undertecknad av samtliga vårdnadshavare och ifylld hälsodeklaration ska tas med. Dessa har skickats ut till alla vårdnadshavare av Region Kronoberg. En vårdnadshavare ska följa med vid besöket.

I skolan

Alla elever som har fyllt 12 år erbjuds också covid-19-vaccination i skolan. I Uppvidinge kommun sker vaccinationerna på Älghultskolan och på Åsedaskolan av de sjuksköterskor som arbetar på vaccinationsmottagningen i Åseda.

Elever på Alstermoskolan och Lenhovdaskolan kommer att få sin vaccination när de är på Älghultskolan och elever på Nottebäckskolan vaccineras när de är på Åsedaskolan.

De elever som vill vaccineras i skolan ska lämna in samtyckesblankett till klasslärare eller mentor i skolan, senast den 15/10 för de som ska vaccineras på Åsedaskolan och senast den 21/10 för de som ska vaccineras på Älghultskolan. Även hälsodeklarationen ska fyllas i och lämnas in, antingen på papper eller digitalt via den QR-kod som finns i brevutskicket.

Planerad start för vaccination på Åsedaskolan är vecka 43 för dos 1 och vecka 47 för dos 2. På Älghultskolan startar vaccinationerna vecka 45 för dos 1 och vecka 49 för dos 2. Vårdnadshavare behöver inte vara med om barnet vaccineras i skolan.

Vårdnadshavare får information i brevlådan

Alla vårdnadshavare ska ha fått information i brevlådan, ett brev från Region Kronoberg och ett brev från Uppvidinge kommun och vaccinationsföretaget som vaccinerar i Uppvidinge kommun.

Samtyckesblankett och hälsodeklaration finns även för utskrift på 1177.se:

1177.se - Vaccination mot covid-19 i Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna