Krisberedskapsveckan: Du är en del av Sveriges beredskap

En kille lämnar över en matkasse till en kvinna. Foto.

Vecka 39 är Krisberedskapsveckan och i år uppmärksammar vi att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas engagemang i det lilla.

När du handlar åt en granne, upptäcker falska nyheter eller odlar grönsaker på innergården, så stärker du faktiskt hela Sveriges motståndskraft.

Verkar det lite för enkelt? Tänk på hur vi har hjälpts åt under pandemin. Så behöver vi göra vid nästa kris också. Vad vi än ställs inför i framtiden, ska utgångspunkten vara att vi kan samarbeta. Även om Sverige är tryggare än många andra länder finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Vi kan till exempel drabbas av översvämningar, skogsbränder eller någon ny smitta och vi måste kunna stå emot olika angrepp som en IT-attack eller ett krig. Du, din familj och dina grannar kanske måste klara er utan butiker, internet, vatten eller elektricitet. Om du själv är förberedd bidrar du till att både dina grannar och hela landet kan klara av situationen bättre.

Du är viktig

När något händer i Uppvidinge vet vi att vi behöver hjälpas åt och gör det också. Under åren har flera större händelser påverkat invånare i vår kommun. Vi har klarat kriser tillsammans och vi vet att vi kommer att göra det igen. Veckor utan ström efter stormarna Gudrun och Per 2005 och 2007, skogsbränder och torka 2017 och 2018, skyfallet i Älghult och stängda butiker efter en global IT-attack i somras. Före, efter och däremellan många större och mindre händelser som har krävt egen och gemensam ansträngning

Pandemin som pågår får vi inte glömma. Den är inte över och vi måste fortsätta vara försiktiga. – för vår egen del och andras. Att vaccinera sig är en viktig handling som gör att du själv blir skyddad men att också andra skyddas.

Årlig kampanj för att stärka beredskapen

Krisberedskapsveckan, som är MSB:s årliga kampanj, vill 2021 visa att alla behövs i vår gemensamma beredskap. Vi är viktiga för varandra. Var beredd på beredskap i krisberedskapsveckan.

Tema: Demokrati

I år firar ju Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. Vår tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Lyssna