Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Feriepraktik för att lära och utvecklas

Feriepraktikanterna Elias Karlsson, Ellen Pedersen och Ebba Nilsson. Foto.

Uppvidinge kommun erbjuder feriepraktik till kommunens unga. Totalt kommer ett 80-tal ungdomar att feriearbeta under sommaren 2021.

Feriearbetena är i full gång. Elias Karlsson, Ellen Pedersen och Ebba Nilsson i Fröseke är tre av de cirka 80 av kommunens ungdomar som tackat ja till jobb.

Halva tiden har snart gått av kommunens feriejobb och ett femtiotal ungdomar har nu prövat sina vingar på arbetsmarknaden. Tre av dem är Elias Karlsson, Ellen Pedersen och Ebba Nilsson i Fröseke. De serverar våfflor och kaffe vid campingen.

- Sämre feriearbete kan man ha. Det är ett roligt jobb, säger Ebba Nilsson och får medhåll av både Ellen och Elias.

Handledare är Nils Harju från Fröseke byggnadsförening och han är också nöjd med feriearbetet. Förutom de två timmarna i cafét ser han till att ungdomarna har andra arbetsuppgifter.

- De har målat källarväggen i campingens servicehus och sedan ska även utsidan målas, berättar han.

Totalt är det ett 80-tal ungdomar som tackat ja till feriearbete. Förra året anordnades lovaktiviteter på olika håll i kommunen och det har fortsatt även detta år.

- Det är egentligen en nödlösning på grund av corona, men vi har fått så mycket positiv respons från både barn och föräldrar att vi nog får fundera på en fortsättning även nästa sommar, säger Tomas Blad Lindahl, chef för Etablerings- och arbetsmarknadsavdelningen.

Det har kommit mellan 10 och 20 barn varje dag både i Lenhovda, Åseda, Norrhult och Alstermo. Aktiviteterna har varit allt från pyssel till fotboll och vattenlekar.

Lyssna