Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kommunen prisas för renovering av kvarn

Pristagare och prisutdelare framför kvarnen i Klavreström. Foto.

Pristagare och prisutdelare framför kvarnen i Klavreström.

Smålands museum och Hembygdsförbundet har delat ut 2020 års byggnadspris till Uppvidinge kommun för renoveringen av kvarnen i Klavreström.

Kvarnbyggnaden, som ligger vid Änghultasjön i Klavreström, har ett stort kulturmiljöhistoriskt värde i samhället men har varit i dåligt skick under många år.

Uppvidinge kommun genomförde under 2019 och 2020, med hjälp av Uppvidingehus och företaget MG Bygg, en omfattande renovering av kvarnbyggnaden, där mycket av utseendet har bevarats.

- Jag har sällan sett en så fin kvarn, med så speciella fönsterfoder. Det är roligt att kommunen har satsat på en omfattande renovering och den har genomförts på ett förtjänstfullt sätt. Kvarnen har ett stort kulturhistoriskt värde, säger Samuel Palmblad från Smålands museum, som tillsammans med Kjell Gustafsson från Kronobergs Läns Hembygdsförbund delade ut diplom och blommor till representanter från Uppvidinge kommun, Uppvidingehus och MG Bygg.

Enligt Samuel Palmblad byggdes kvarnen troligen på 1840-talet men byggdes om 1888 till den form den har idag.

Patrik Ivarsson är förvaltningschef för kommunens samhällsserviceförvaltning som har genomfört uppdraget att renovera kvarnen:

- Kommunens uppdrag är att förvalta och förädla och nu har kvarnen förädlats till en riktig pärla. Det kunde inte bli bättre. Och vi är väldigt glada över att få ta emot det här byggnadsvårdspriset.

Utöver Uppvidinge kommun har Smålands museum och Kronobergs Läns Hembygdsförbund delat ut årets byggnadsvårdspris till en bostadsrättsförening i Växjö kommun och ett byförbund i Älmhults kommun.

Lyssna