En vecka fri från våld

Händer som håller i ett tänt ljus. Foto.

Den nationella kampanjveckan En vecka fri från våld belyser det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer.

Under hela vecka 48 (23-29 november) arrangeras ett antal aktiviteter i länet. På grund av covid-19 sker de flesta arrangemang i år digitalt och många har tyvärr tvingats ställa in helt.

I Kronobergs län uppmärksammar vi veckan genom initiativet Ett Kronoberg fritt från våld. Från måndagen 23 november till söndagen 29 november arrangeras en rad olika aktiviteter i Växjö, Uppvidinge och runt om i länet.

- Det är viktigt att vi uppmärksammar mäns våld mot kvinnor som ett av våra största samhällsproblem, trots pandemin. För utsatta kvinnor kan isolering betyda ännu större utsatthet, säger Tomas Blad Lindahl, Uppvidinge kommuns representant i styrgruppen för veckan.

Målet och syftet med veckan är att sätta ljus på det preventiva arbetet och uppmuntra till lokala och regionala aktiviteter och samverkan inom området. På så sätt kan utvecklingen drivas framåt vad gäller våldsförebyggande arbete.

Delta i den digitala ljusmanifestationen

En av de planerade aktiviteter som ställs in är en ljusmanifestation i Åseda. Men det pågår en digital ljusmanifestation under hela veckan, där alla uppmanas att tända ett ljus för att visa ett ställningstagande för våldsfria relationer! Ta ett foto av ett ljus och tagga din bild med #ettkronobergfrittfrånvåld #ettljusmotvåldet.

Temavecka på Uppvidinge bibliotek

Under hela vecka 48 pågår en digital temavecka på biblioteken i Uppvidinge kommun.
Arrangör: Uppvidinge kommun
Tid: Dagtid
Plats: Biblioteken i Uppvidinge kommun

Uppvidinge biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här är hela programmet

Om Ett Kronoberg fritt från våld

I Kronobergs län arrangeras veckan under namnet Ett Kronoberg fritt från våld – ett initiativ och samarbete mellan kommuner i länet, Brottsofferjouren Växjö, Familjefrid Kronoberg, Kvinnojouren Blenda, Länsstyrelsen i Kronobergs län, MÄN, Region Kronoberg, Rädda Barnen, Smålandsidrotten och Växjö Zontaklubb.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och länsstyrelserna. Aktivitetsveckan startade 2016 och har sedan dess växt för varje år.