Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Grattis till årets pristagare och stipendiater!

En korg med orangea blommor och ett grattis. Foto.

Kultur- och föreningsutskottet har beslutat vilka som får årets priser och stipendier i Uppvidinge kommun 2020. Stort grattis!

Kulturstipendium

Peter Fredriksson, 21 år, ursprungligen från Alstermo

Peters intresse för film, redigering, foto och musik tog sin start redan i ungdomen. Idag lever Peter sin dröm, han bor i Stockholm och jobbar med att fota, filma och redigera åt stora svenska artister såsom Hov1, Linda Bengtzing och Youtubekanalen Byggis och Mackan. Vägen dit har varit spännande och han har bland annat tagit hand om ett Instagram-konto för Zlatanföljare och jobbat som DJ på Balders Hage och Harrys.

Kulturpris

Nathalie Kerst, Fröseke

Nathalie är konstnär och arkitekt och bor i Fröseke. Vägen dit har gått via utbildning vid konstakademin i Wien. Hon har genom sina experimentella musikvideos skapat sig ett namn och blivit anlitad av artister från exempelvis Skottland, Ryssland, Sverige, Slovenien och Österrike. Hon driver även en ateljé/studio i Fröseke som samarbetar med tyska och tjeckiska konstnärer med den lokala platsen som utgångspunkt.

och

Uppvidinge fågelklubb

Uppvidinge fågelklubb har i mer än 30 år arbetat för att skydda fågellivet i kommunen. Fågelklubben inventerar kommunens djur- och fågelliv och bidrar till goda förutsättningar för fortsatt artrikedom. Föreningen gör ornitologi mer lättillgänglig för alla åldrar och genom alla sina aktiviteter och guidade turer för allmänheten når de ut till många. De anordnar även studiecirklar och mycket annat.

Fritidsstipendium

Inez Martinsson 15 år, Lenhovda

Inez tävlar i ponnydressyr på elitnivå. Under vecka 44 deltog hon med båda sina ponnyer i Ungponny-SM och i SM i Helsingborg. Hon har tagit sig dit genom mycket träning och många långa resor till olika kval där bara de bästa når hela vägen fram. Inez lägger ner minst 3-4 timmar om dagen cirka 6 dagar i veckan på att träna sina ponnyer och ett par gånger varje månad kommer en tränare från Hässleholm och hjälper Inez vidare i sin utbildning.

Fritidspris

Tomas Karlsson, Kexholms SK, Åseda

Tomas vinner fritidspriset för sitt enträgna arbete med att inspirera och få fler människor att motionera mera. Han är ledare i Kexholms SK, har startat en Facebookgrupp som motiverar människor att motionera och underhåller cykelleder och vandringsstigar. Han tar även initiativ till olika motionsarrangemang och är en äkta eldsjäl som arbetar i det dolda men som är värd uppmärksamhet för sitt stora engagemang.

och

Tomas Sjögren och Staffan Gustafsson, Fröseke

Tomas och Staffan vinner fritidspriset för sitt arbete tillsammans med Kronofors IF i att skapa Uffes gym i Fröseke. Gymmet har blivit en mötesplats för människor i alla åldrar och från olika kulturella bakgrunder. Här träffas man och motionerar, samtalar, umgås, har roligt och bygger broar tillsammans.

Kulturlandskapspris

Familjen Karlsson – bröderna Markus Karlsson och Mikael Franzen med familjer

Markus Karlsson och Mikael Franzen med familjer vinner priset för sitt arbete med sina morföräldrars gamla gård i Vitthult. För 6 år sedan köpte de gården Vitthults Västergård av sin mor och mormor och med stort intresse sköter de arbetet med buskröjning och stenröjning i all åkermark. Efter att morföräldrarna drev traditionellt jordbruk under perioden 1950-talet till 1980-talet har ängs- och betesmarker förfallit och växt igen. Dessa har nu fått nytt liv genom familjernas enträgna arbete med gården.

Byggnadsvårdspris

Anna-Karin Palm och Alf Erlandsson, Hohults by

Anna-Karin och Alf sköter om ett antal hus i Hohults by. Under åren har de restaurerat och färdigställt tre byggnader i byn, och ytterligare en är på väg att bli klar. De är mycket varsamt renoverade och 2018 mottog de pris från bland andra Smålands museum för sitt bevarandearbete med byggnaderna i byn.

Lyssna