Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets mätning av företagsklimatet

En hand håller i en penna. Foto.

Uppvidinge fortsätter att tappa placeringar i Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet i landets kommuner.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Över 30 000 företag har svarat på undersökningen, varav 868 i Kronobergs län. Hälften av länets åtta kommuner tappar placeringar och hälften klättrar. Markaryds kommun rankas högst i länet (plats 16) och Tingsryd lägst (plats 214).

Uppvidinge kommun tappar 36 placeringar och ligger nu på plats 175 av landets 290 kommuner.

- Detta är ju självklart ingen bra utveckling för företagsklimatet i kommunen. Nu gäller det att få ett stopp på tappet och sikta uppåt. Vi måste jobba på lång sikt och bygga starka broar mellan företagen och kommunen så att vi får fram allt det positiva som vi faktiskt kan leverera i kommunen, säger Magnus Jonsson, näringslivsutvecklare i Uppvidinge kommun.

Rankingplaceringarna grundas till två tredjedelar på företagens betyg på hemkommunens företagsklimat och till en tredjedel på statistiska faktorer. När det gäller företagens betyg är det framförallt inom områdena Kommunens service och bemötande och Kommunpolitikers attityder till företagande som Uppvidinge kommun tappar placeringar på rankingen. Konkurrens från kommunens verksamheter och Medarbetare med relevant kompetens är områden där Uppvidinge får bättre resultat än förra året.

Resultat Kronobergs län

Kommunerna i Kronobergs län

Kommun ranking 2020 jämfört med 2019

Kommun

Ranking 2020

Förändring från 2019

Markaryd

16

+10

Ljungby

59

+8

Alvesta

74

+79

Växjö

78

-22

Älmhult

172

-15

Uppvidinge

175

-36

Lessebo

211

-9

Tingsryd

214

+56

Lyssna