Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Säkra mötesplatser inomhus på våra boenden

Iman Fayad och Lina Högman är undersköterskor på Lingården och testar den säkra mötesplatsen inomhus. Foto.

Iman Fayad och Lina Högman, som jobbar på Lingården, testar den nya mötesplatsen dit besökarna kommer via en separat ingång.

De som bor på något av kommunens särskilda boenden kommer nu att kunna ta emot besök från närstående på ett säkert sätt inomhus.

I takt med att hösten kommer och vädret blir kallare minskar möjligheten att kunna träffas utomhus. Därför öppnar vi upp säkra mötesplatser inomhus på våra särskilda boenden. Där får de boende möjlighet att träffa sina närstående på ett säkert sätt.

- Nu har det nationella besöksförbudet på grund av covid-19 gällt i snart ett halvår. Det har varit effektivt i att skydda våra äldre men vi ser också att isoleringen gör att måendet och hälsan påverkas negativt hos många. Våra mötesplatser utomhus har fungerat väldigt bra men det blir svårt att använda dem när kylan kommer. Därför betyder det mycket att vi nu kan erbjuda möjlighet att träffas inomhus på ett säkert sätt, säger omsorgschef Anette Cronholm.

Separat ingång och avstånd

Mötesplatserna placeras så att besökarna går in via en separat ingång. Bord och stolar placeras på säkert avstånd för att undvika smittspridning. Ingen fysisk kontakt får ske och alla parter måste vara fria från symtom. Om det uppstår svårigheter att höra varandra finns tekniska hjälpmedel.

Möten bokas i förväg

Besökarna blir informerade om vilka regler som gäller. Mötena ska bokas i förväg och maximalt tre personer får komma samtidigt. Det får inte förekomma något gemensamt fika utan personalen på boendet kan, om möjligt, ordna fika till den enskilde och besökarna får ta med sig eget fika. Om instruktionerna inte följs kan det leda till att den enskilde måste vistas i sin lägenhet i 14 dagar för att förhindra smittspridning till eller inom boendet.

Lingården i Lenhovda är först ut och öppnar upp för besökare under fredagen den 11 september. Inom kort finns möjligheten även på Storgården i Älghult, Solgården i Norrhult och Olofsgården i Åseda.

Vilka rutiner som gäller för de säkra mötesplatserna hittar du på vår sida om särskilt boende:

Särskilt boende

Lyssna