Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets ranking av företagsklimatet har presenterats

Svenskt Näringsliv har presenterat 2019 års ranking av företagsklimatet i landets kommuner och Uppvidinge kommun tappar placeringar.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin ranking av företagsklimatet i landets olika kommuner. Över 30 000 företag har svarat på undersökningen, varav 835 i Kronobergs län.

Sex av de åtta kommunerna i länet (Växjö, Alvesta, Lessebo, Älmhult, Tingsryd och Uppvidinge) tappar placeringar i årets ranking, en kommun står stilla (Ljungby) och en kommun klättrar (Markaryd). Uppvidinge kommun tappar 58 placeringar jämfört med förra året och hamnar på plats 139 i landet.

Rankingplaceringarna grundas till två tredjedelar på företagens betyg på hemkommunens företagsklimat och till en tredjedel på statistiska faktorer. När det gäller företagens betyg är det framförallt inom områdena Kommunens tillämpning av lagar och regler, Kommunens service till företag och Kommunpolitikernas attityder till företagande som Uppvidinge kommun tappar placeringar på rankingen.

- Vi ska ta tag i det här direkt. Men vi måste komma djupare och tillsammans med företagen ta reda på vad deras upplevelser bottnar i. Det är tråkigt att resultatet har sjunkit så pass mycket och det gäller att vi förstår allvaret i det här, säger Magnus Jonsson, näringslivsutvecklare i Uppvidinge kommun.

- Det är viktigt att vi diskuterar det här internt i kommunen och att både politiker och tjänstemän förstår vikten av ett framgångsrikt näringsliv.

Arbetet med att följa upp resultatet påbörjas med ett frukostmöte den 9 oktober tillsammans med företagen där rankingen kommer att presenteras och diskuteras.

Resultat Kronobergs län

Kommunerna i Kronobergs län

Kommun

Ranking 2019

Förändring från 2018

Markaryd

26

+2

Växjö

56

-16

Ljungby

67

+/-0

Uppvidinge

139

-58

Alvesta

153

-2

Älmhult

157

-57

Lessebo

202

-52

Tingsryd

270

-3

Lyssna