Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Femteklassare har skapat hälso-app

Olivia Kuznar, Elvira Norman, Engla Ström Johansson och Wilgot Jonsson i klass 5 från Alstermoskolan. Foto.

Olivia Kuznar, Elvira Norman, Engla Ström Johansson och Wilgot Jonsson i klass 5 från Alstermoskolan har varit med och utvecklat en hälso-app.

Inom ramen för Ung Företagsamhet har klass 5 på Alstermoskolan utvecklat en hälso-app för lokala företag.

Höjdarkonsulterna – så heter projektet där klass 5 på Alstermoskolan sedan hösten 2018 har jobbat med att ta fram en hälsofrämjande app. Eleverna har gjort ett grundligt arbete där de har besökt olika arbetsplatser för att ta reda på hur de anställda rör sig under arbetsdagen, om de sitter mycket stilla eller arbetar mycket med kroppen. Baserat på resultaten av undersökningarna har eleverna sedan programmerat appen.

Elvira Norman är en av eleverna som har varit med i projektet:

- Det har varit jättekul att besöka företag och bygga appen. Jag har lärt mig att programmera och jag har lärt mig hur mycket folk rör sig på jobbet. Det har också varit väldigt bra att få en inblick i hur det ser ut på en riktig arbetsplats, berättar Elvira Norman.

Ett av företagen som har varit med i projektet är Amokabel i Alstermo. Eleverna kom fram till att många av deras anställda rör sig för lite på jobbet och därför behöver tips som handlar om rörelse och aktivitet. En annan arbetsplats eleverna har besökt är Uppvidinge kommuns särskilda boende Storgården i Älghult. Där rör de anställda på sig mycket på jobbet men eftersom det kan vara en del tunga lyft och mycket stress har de behov av stretching och avkopplande övningar.

Sara Almkvist är regionchef för Ung Företagsamhet Kronoberg och har följt Alstermoelevernas arbete.

- De här eleverna är framtidens samhällsbyggare. De hittar lösningar på verkliga problem och får dessutom vara med och utveckla företagen i regionen. De får ta ansvar och de blir lyssnade på, konstaterar Sara Almkvist.

Tre företag, Amokabel, GFAB och Lagergrens, och två kommunala arbetsplatser, Storgården och kommunhuset, har varit delaktiga i projektet. På en träff i Folkets hus i Alstermo presenterade eleverna resultatet av sitt arbete och företagen kommer nu att få tillgång till appen, anpassad efter just deras hälso-behov.

Lyssna