Boende och miljö

Problem med vildsvin i samhället

Skickades in: 2019-08-28

Vad tänker ni göra åt vildsvinen som är i samhället? Flera trädgårdar i Norrhult har fått sin gräsmattor förstörda. En fotbollsplan är fördärvad och på golfbanan är de också.

Svar från kommunen

Svarade: 2020-01-23

Hej!

Vi ber om ursäkt att svaret har dröjt!

Det finns flera sätt att bli av med vildsvinen i trädgårdar. Ett vanligt lågt staket håller dem ute eftersom de inte klarar att hoppa som rådjur gör. Större gräsytor som till exempel fotbollsplaner kan hägnas in med elstängsel.

Vildsvin är normalt mycket skygga och drar sig för att gå i närheten av människan. Men om de har blivit oskygga och går in och bökar i trädgårdar är jakt viktigt för det gör dem skygga och undviker närheten till människor.

Oavsett om det är en skogsfastighet eller en villatomt så är det fastighets­ägaren som har jakträtten på sin mark. Inom planlagt område krävs det särskilt tillstånd från polisen för att använda ”handeldvapen”, vilket de kommunala skyddsjägarna har.

På mark som ägs av kommunen och ligger inom planlagt område kan skyddsjägarna bedriva skyddsjakt. Om det är lämpligt att bedriva jakt i det enskilda fallet avgör skydds­jägarna.

Eftersom flera av de villatomter som har problem med vildsvin ligger i kanten av planlagda områden och med privata markägare intill är det svårt att göra något åt vildsvins­problemet utan att de privata mark­ägarna är inblandade. Skyddsjägarna har fått tillstånd från flera privata markägare, dock inte alla, att skjuta vildsvin på deras mark som gränsar mot bebyggelsen.

Flera vildsvin har skjutits i höst av de kommunala skyddsjägarna runt Klavreström och Norrhult.

Vänliga hälsningar

Per-Ove Oscarsson
Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Lyssna