Boende och miljö

Trasig bil i samhället

Skickades in: 2021-06-05

Hur länge ska den helt sönderslagna BMW:n som står bakom Apoteket/Systembolaget (i Åseda) få stå där? Bilen saknar fälgar, alla rutor är sönderslagna och det finns massor att skära sig på. Borde det inte finnas ett intresse att invånare inte kan skada sig, i synnerhet barn som är och klättrar?

Svar från kommunen

Svarade: 2021-08-26

Hej!

Ärenden av den här typen hanteras på ett sätt om det är en svensk bil och på ett lite annat sätt om det är en utländsk.

Gäller det en svensk bil börjar man med att försöka få kontakt med ägaren för att be denne flytta bilen. Får vi ingen kontakt, eller att ägaren inte åtgärdar det hela så som kommunen begärt så postar vi formella uppmaningar om krav på åtgärd till ägarens folkbokföringsadress. Händer inget då heller så kan kommunen till slut ansöka om att få ta över ägandet av fordonet för att sedan kunna skrota detta. Det hela innebär en hel del handläggningstid och inväntande på eventuellt svar från ägaren, och klarhet i att det finns fungerande samarbetspartners som bilbärgare och skrotfirmor i regionen som kan utfärda det praktiska arbetet när kommunen väl äger rätten över fordonet.

När det gäller de utländska bilarna så måste man kontakta myndigheterna i respektive land för att utreda ägandeförhållanden och ifall det kan finnas anspråk härifrån. Man måste även kolla upp med Polis så att fordonet till exempel inte figurerar i något brottsmål.

I Fallet med BMW:n i Åseda kom det till slut klartecken från Polisen i Rumänien och i Sverige att vi kunde skrota bilen. Och under sommaren 2021 hittade vi även samarbetspartners för det praktiska omhändertagandet av fordonet fram till och med skrotningen.

Vänliga hälsningar,

Mattias Pedersen
Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Lyssna