Gator och parker

Önskemål om fartkameror i Åseda

Skickades in: 2021-01-04

Jag har en trängande begäran, ett seriöst förslag:
Sätt upp fartkameror i centrala Åseda innan någon blir ihjälkörd där!

Mellan viadukten och busstationen samt från Sillakröken och bort mot Ica ungefär, är det dagligen många människor som korsar gatan, barn som ska till och från skolan etcetera - och intensivt trafikerat. Hastigheten är max 30 enligt skyltar, men de skyltarna är ju ett skämt, för så få håller den maxhastigheten!

Jag bor högst upp på Olofsgatan, och har utsikt över de nämnda gatuavsbitten. Jag har bott här i 16 år och bevittnat otaliga fall med förares beteenden, som skulle ha lett till böter och indragna körkort. Jag har sett bilar köra på två hjul (!) i Sillakröken, bilar som kör i bredd och tävlar mitt på gatan, och väldigt ofta på kvällarna är det någon rallytävling med trimmade epatraktorer, med gasen i botten och höga ljudnivåer. De sladdar rätt ut i korsningen, kör i sicksack hela Järnvägsgatan, de kör med gasen i botten uppför viadukten och vidare i full fart. Varenda dag kan jag se bilar i hög hastighet, trots att många är ute, är och handlar, korsar vägen med barnvagnar och rollatorer...

En kväll skulle var jag på väg att korsa vägen, då fordon (fyrhjulingar och mopeder) utan lysen närmade sig fortare än vad jag först bedömt, så jag fick springa i förskräckelse och föll på trottoaren. Tre gånger har jag ringt polisen när läget varit illa, men ingen reaktion.
Därför: sätt upp aktiverade fartkameror innan olyckor sker!

Jag är så trött på den här totala bristen på respekt av alldeles för många trafikanter, som verkligen inte är mogna att sitta bakom ratten! Åtgärda! Nu!

Svar från kommunen

Svarade: 2021-05-28

Hej!

Att bilar kör för fort i allmänhet men i synnerhet i Åseda är känt. Dock är det inte bilarna som kör för fort utan en förare som rimligen bör ha gått igenom ett prov för att få behörighet att föra aktuellt fordon. När man tog emot behörigheten har man talat om att man förstått regelverket och att detta skall följas. Det är väldigt tråkigt att få det återberättat att detta är ett vanligt och återkommande problem vilket innebär att det är många som missuppfattat regelverket eller helt enkelt struntar i det.

Polismyndigheten har både möjlighet och rättighet att utföra hastighetskontroller på väg. Dock ska man vara klar över att dessa kontroller enbart är ett verktyg mot symptomet och inte mot orsaken. När kontrollerna genomförs lagförs ett antal individer medan det stora flertalet individer anpassar hastigheten till lagstadgad. Aktuella insatser har ingen större brottsförebyggande verkan men en mer repressiv sådan. När kontrollen tas ner och avvecklas dyker problemet upp igen.

Vilka kör för fort? Sannolikt boende i området. Förefaller mindre troligt att det skulle komma folk utifrån för att ägna sig åt fortkörning i Åseda?

Varför har bristen på moral uppstått? Är det ungdomar som inte är kontrollerade av föräldrar eller är det en blandad skara av fortkörare. Har föraren ett ansvar? Givetvis.

Hastigheterna kan man på sikt få ner genom aktiva förändringar i gatumiljön.

Attitydförändring hos fartsyndare.

Fartkameror kan avskräcka.

Man kan bygga bort långa raksträckor vilka inbjuder till höga hastigheter, ett utmärkt exempel är riksväg 25:s sträckning genom centrala Lessebo, Algatebacken i Nybro kommun etcetera.

Det går att ställa ut så kallade farttavlor med en grön eller röd gubbe där både förare och omgivning upplyses om hastigheten.

Återkommande hastighetsövervakning med laser av mobila polispatruller med repressivt syfte.

Tråkigt att höra att reaktionen från Polismyndigheten uteblivit då vi med ackuratess kan konstatera att den aktiva synligheten i Uppvidinge i allmänhet och i Åseda med synnerhet ökat kraftigt de senaste två åren.

Vi jobbar vidare i frågan i samverkan mellan Polisen, kommunen och Trafikverket!

Svaret kommer från

Mikael Sjöström
Polismyndigheten, Polisområde Kalmar/Kronoberg, Lpo Nybro

Lyssna