Demokratiåret 2021

Talman Andreas Norlén vid utställningen Fira demokratin. Foto: Per Landfors/Västerbottenskuriren

Talman Andreas Norlén vid utställningen Fira demokratin. Foto: Per Landfors/Västerbottenskuriren

Ett av Uppvidinge kommuns viktigaste uppdrag är att främja demokratin. Det är därför viktigt att uppmärksamma att det har gått 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes. Det är lätt att ta fria val, likhet inför lagen och att alla har rätt att uttrycka sin åsikt för givet.

Under hela 2021 kommer det att genomföras flera aktiviteter på temat demokrati för att fira jubileumsåret. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och fira demokratin under hela året. Vårt demokratiska samhälle är något som vi ska vara stolta över.

Med tanke på rådande pandemi kommer flertalet av aktiviteterna att vara digitala eller utomhus på olika platser i Uppvidinge kommun. Detta passar också bra eftersom det inte bara är demokratiåret, utan även friluftslivets år i år.

Några exempel på vad som kommer att hända under året:

  • Seminarier med Linnéuniversitetet (se lista längre ner på sidan)
  • Länsstyrelsens film/bok – Demokrati i Kronoberg
  • Tipsrundor runtom i kommunen Demokratiår/Uppvidinge 50 år
  • Skuggning av politiker
  • Demokrativecka i skolan
  • Krisberedskapsvecka med tema demokrati
  • Demokratistugor med olika teman i Uppvidinge
  • Webbsänt Kommunfullmäktige

Var med och bidra till firandet!

Vi vill gärna att du som bor i Uppvidinge är med och bidrar till firandet och tycker till om demokratifrågor. Vi vill gärna ha kontakt med samhällsföreningar, bygdegårdar och andra aktörer som är intresserade att delta – kanske vill ni som förening också underteckna demokratideklarationen 2021?

Det finns flera olika sätt att komma med synpunkter. Skicka in förslag, delta i seminarier och föreläsningar, följ oss på hemsidan och i sociala medier för att hålla dig uppdaterad.

Seminarier på Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet erbjuder gratis seminarier. Anmäl dig i förväg till det seminarium du är intresserad av genom att klicka på länken och fylla i dina uppgifter.

6 maj: ”Det vore ju kul om de frågade nån gång” ­– civilsamhällets och ungas möjlighet till delaktighet och inflytande” Länk till annan webbplats.

Medverkande: Johanna Jormfeldt, universitetslektor i statsvetenskap, Linnéuniversitetet och Lena Nyberg generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Moderator: Cecilia Illhammar, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

3 juni: ”Från Elin Wägner till Feministiskt initiativ – vilken roll har jämställdhetsrör­elsen haft för demokratin?” Länk till annan webbplats.

Medverkande: Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, Sofie Tornhill, docent i genusvetenskap, Linnéuniversitetet, Tomas Blad Lindahl, Föreningen MÄN

Moderator: Karin Hopstadius, Länsstyrelsen Kronoberg

26 augusti: ”Mörka Småland och det demokratiska genombrottet. Lokal demokrati i förändring” Länk till annan webbplats.

Medverkande: Lennart Johansson, historiker och chef för Smålands museum och Erik Wångmar, docent i statsvetenskap, Linnéuniversitetet

Moderator: Alexandra Stiernspetz Nylén, Smålands museum