Mat för en vecka
Hur gör du med mat när krisen kommer? Här finns tips om hur du förbereder ett eget krisskafferi och hur du kan laga mat om du inte har tillgång till el.
Laga mat går bra, även utan el
Har du tillgång till ett campingkök? Använd det vid ett elavbrott. Har du husvagn eller husbil? Där finns perfekt utrustning att använda när det blir kris. Observera: Placera inte campingköket på spisen under köksfläkten – fettet i fläkten kan fatta eld. Se också upp för bränslespill. Ha alltid en hink med vatten och en brandfilt i närheten när du använder ditt reservkök. Se till att ventilationen är god eller var om möjligt utomhus när du lagar mat!
Engångsgrillar och kolgrillar får aldrig användas inomhus! Däremot är ju grill, liksom campingkök goda alternativ för att värma vatten och mat i en krissituation.
Mat som ger energi
En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma. Använd i första hand den mat som redan finns i kyl och frys. På så vis räddar du den färska maten och sparar på resurser.
Kontrollera att maten har god kvalitet bara. Färsk mat, framför allt mjölk, kött och fisk blir snabbt dålig om de inte förvaras på rätt sätt. En frys kan hålla kylan länge, 2-3 dygn, om den inte öppnas i onödan. Ju mer välfylld frysen är desto längre håller den kylan. Ha alltid ett reservförråd av hållbar mat hemma. Men använd matvaror från förrådet hela tiden, så att varorna omsätts. Kolla alltid hållbarhet på dina matvaror.
I reservförrådet passar torra livsmedel och konservburkar bra, för de kan lagras länge. Konserver kan till och med ätas kalla. Snabbrätter är också bra att ha. De är lättlagade och bränslesnåla. Det är också bra att äta energirikt när vardagen vänds upp och ner. Komplettera den vanliga maten med till exempel nötter, torkad frukt och choklad. Kom ihåg att spädbarn och personer med särskild diet också behöver lämplig mat.
Vatten behövs också för nästan all matlagning. Därför är det bra att alltid ha reservvatten i dunk eller annan behållare till hands. Planera alltså för att ha ett reservförråd av mat och vatten.
Förslag på livsmedel i reservförrådet
Räcker till en person i en vecka
- Kött- och fiskkonserver, 1150 gram
- Grönsakskonserver, 1000 gram
- Ris eller pasta, 500 gram
- Potatismospulver, 100 gram
- Färdiga soppkonserver 750 gram
- Fruktkonserver 730 gram
- Sylt, marmelad, mos 240 gram
- Messmör och mjukost på tub, hårdost 285 gram
- Knäckebröd, kex, skorpor 550 gram
- Havregryn, mjöl, flingor 350 gram
- Torkad frukt 155 gram
- Mandel, nötter, frön 265 gram
- Torrmjölk, pulver 200 gram cirka 2 liter
- Olja 325 gram
- Ägg 50 gram
Källa: Civilförsvarsförbundet