- Startsida
- Kommun och politik
- Kommunens organisation
- Kommunens krisorganisation
- Krisberedskap
- Klara en kris - hemberedskap
Klara en kris - hemberedskap
Skulle du klara dig i en vecka eller mer om vardagen vänds upp och ner? Ju fler som klarar sig själva desto mer av samhällets stöd kan gå till dem med störst behov.
Klarar du dig om vardagen vänds upp och ner?
Går det att klara en eller kanske flera upp- och nervända dagar? En vecka och gärna mer är en rekommendation för hur länge det är bra att planera för hemberedskap. När resurserna är begränsade och behoven är stora, prioriteras extra utsatta grupper som äldre och sjuka. Klarar fler invånare sig själva avlastas samhällets krisorganisation och mer stöd kan gå till dem med störst behov. Alla vinner på att fler är förberedda.
Du är en del av Sveriges beredskap
När något hotar oss människor, har vi en vilja att hjälpa varandra. Du kan bidra och ta ditt ansvar för Sveriges beredskap. Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Alla andra behöver kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.
Varför ska just du bry dig?
För att verkligen ta tag i och förbättra sin hemberedskap behöver fler reflektera över att de kan drabbas av en samhällskris. Ju fler som inser att 1) det oväntade kan drabba just dem och deras anhöriga, och 2) som vet att de flesta behöver klara sig själva en tid vid en svår påfrestning på vårt samhälle, desto fler förbereder sig för att klara det oväntade. På så vis bidrar många till vår gemensamma beredskap. Tänk alltså till om ditt eget läge och förbered dig genom att aktivt öka din hemberedskap. Då stärker du din egen, dina näras och andras säkerhet.
- 41 procent av invånarna i Sverige bedömer sitt hushålls beredskap som bra. Framförallt i åldergruppen 65-74 år, där 52 procent anser att den egna beredskapen är bra.
- 74 procent anser att individen har ett stort eget ansvar för hemeberedskap.
- 58 procent kan tänka sig att dela med sig i ganska eller mycket stor utsträckning av sin hemberedskap under en kris.
- Mat, medicin och andra ljuskällor än eldrivna framkommer som vanligaste tillgångar i ett hushålls hemberedskap.
- Den genomsnittliga tiden allmänheten tror att vi klarar oss utan samhällets stöd vid en kris är minst tre dygn.
Källa: MSB 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.