Vuxenutbildning

Du har rätt att gå en vuxenutbildning i den egna hemkommunen. Hos oss kan du som är vuxen studera på grundläggande eller gymnasial nivå. 

Du har rätt att gå en vuxenutbildning i din hemkommun. Hos oss kan du läsa yrkesutbildningar, komvux på gymnasial- och grundläggande nivå, svenska för invandrare (SFI) och komvux som anpassad utbildning.
Till våra utbildningar använder vi lärplattformen Google Classroom (GAFE). Om du saknar en dator hemma kan du låna en hos oss medan du är på lärcentret. Vi stöttar dig och arbetar för att ge dig de bästa förutsättningarna för att du ska lyckas med dina studier och nå dina mål.

Distansutbildning

På Uppvidinge lärcenter kan du också studera på distans. Vi erbjuder distansutbildning på flera av våra kurser på gymnasial nivå hos oss och har vi inte just din kurs kan du bli erbjuden plats via NTI-skolan. Att studera på distans är flexibelt men kräver lika mycket studietid som att studera på plats. Med distansutbildning har du större valfrihet att välja studietakt.

Behörighet och urval

Vuxenutbildningen är till för dig som vill komplettera din grundskole- eller gymnasieutbildning som för behörighet till högskola, universitet eller till ditt yrke. Det är även till för dig som vill ha en formell utbildning i ditt yrke eller kommande yrkesval. Du kan studera inom vuxenutbildningen från och med hösten det år du fyller 20 år eller tidigare om du har slutfört en 3-årig gymnasieutbildning med slutbetyg, examensbevis eller studiebevis.

Prövning i enskilda ämnen

Du kan göra prövning i enskilda ämnen. Eftersom man inte kan gå om en kurs man redan har ett godkänt betyg i kan man istället göra en prövning för att höja betyget. Prövning innebär att du läser in kursen på egen hand och sedan gör ett slutprov på hela kursen. Du kan också göra en prövning på kurser du inte har betyg i sedan tidigare för att snabbare slutföra kursen.

Kontakta studie- och yrkesvägledare för mer information eller för att ansöka om prövning, alternativt kan du söka via länken nedan. Notera att varje enskild prövning kommer med en avgift om 500kr. Om du redan har ett ”F” i en kurs är prövningen kostnadsfri för just den kursen.

Prövningsperioder

Prövningar som sker på höstterminen ska genomföras under perioden 20 september till 20
november och under vårterminen 20 mars till 20 maj. Mer information finns på blanketten: Anmälan till prövning - kommunal vuxenutbildning (Komvux) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta studie- och yrkesvägledaren om du har frågor kring studier: syv@uppvidinge.se

Lyssna