- Startsida
- Bo, bygga och miljö
- Trafik, resor och gator
- Invasiva arter
Invasiva arter
En invasiv främmande art, är en art som vi människor flyttat från sin ursprungliga miljö till en miljö där den sprider sig snabbt, tränger undan andra arter och hotar den biologiska mångfalden.
Främmande arter är djur, växter eller svampar som tagit sig till Sverige med hjälp av människan. Några av dessa främmande arter kan orsaka skada i sin nya miljö. De kan till exempel öka kraftigt i antal och tränga ut andra arter eller sprida smitta. Sådana arter brukar kallas invasiva främmande arter eller invasiva arter.
Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Invasiva arters negativa effekter på ekosystem, jord- och skogsbruk, infrastruktur samt människors och djurs hälsa, kan medföra stora ekonomiska kostnader.
Om du äger eller hyr mark så är du skyldig att bekämpa de invasiva arter som finns på EU:s lista över arter som anses vara särskilt skadliga.
Invasiva främmande arter i Sverige
I Sveriges natur finns idag över 2 000 främmande arter och drygt 400 av dessa räknas som invasiva. Många av dessa, till exempel jätteloka, jättebalsamin, parkslide, vresros, sjögull, vattenpest och mördarsnigel orsakar redan nu stora kostnader i form av skador och årlig bekämpning.
Rapportera in invasiva arter
Om du ser en invasiv främmande art, kan du rapportera in den till SLU:s artdatabas:
www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rapportera landlevande ryggradsdjur
Rapportera landlevande invasiva främmande ryggradsdjur och vattensköldpaddor via Svenska Jägareförbundet som ansvarar för åtgärder för dessa arter i Sverige.
Rapportera på telefon 070–339 93 26 eller via e-post tipsaframmandearter@jagareforbundet.se.
Rapportera vattenlevande arter
Rapportera arter som är vattenlevande via Rappen hos Havs- och vattenmyndigheten:
Förbjudna arter
EU har tagit fram en lista över arter som anses särskilt problematiska. Tolv av dessa finns i Sverige. Dessa arter är förbjudna att importeras, säljas, odlas, födas upp, transporteras, användas, bytas, släppas ut eller hållas levande.
EU-listade invasiva främmande arter i Kronobergs län
Andra invasiva arter i Kronobergs län
Här listar vi andra invasiva arter i Kronoberg.
De här arterna är inte med på EU-listan och därför finns inga regler om bland annat försäljning och import. Även dessa arter är ett hot mot den biologiska mångfalden, och vi bör vara uppmärksamma på deras spridning.
Fastighetsägarens ansvar
Fastighetsägare har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter på den egna fastigheten. Landlevande ryggradsdjur och vattensköldpaddor är undantagna, Jägarförbundet ansvarar för dessa arter på uppdrag av Naturvårdsverket se kontakt nedan. Ansvaret gäller för alla som äger fastigheter, det vill säga:
- Privatpersoner,
- kommunala och statliga fastighetsägare,
- bolag som äger fastigheter.
Vad gör jag med trädgårdsavfallet?
Det är viktigt att hantera avfallet från invasiva främmande arter på ett säkert sätt för att förhindra ytterligare spridning. Dessa arter är effektiva kolonisatörer och etablerar sig lätt på nya platser om de flyttas och hanteras fel.
Avfallet får inte läggas på öppen kompost utan ska brännas, lokalt eller skickas till förbränning. Det kan läggas väl förslutet i hushållssoporna/brännbart. Vid transport är det viktigt att avfallet transporteras väl förslutet för att förhindra spridning. Om det körs till återvinningscentral ska man försäkra sig om att avfallet tas om hand på rätt sätt, att det blir bränt och inte komposteras.
Länsstyrelsen och andra aktörers ansvar
Länsstyrelsen samordnar länets åtgärder mot de invasiva främmande arterna som finns listade i EU-förordningen. Det innebär att de beslutar om åtgärder och ansvarar för att åtgärderna genomförs. De ansvarar också för att återställa ekosystem som har skadats av bekämpningsåtgärder och genomför tillsyn så att förbuden i EU-förordningen följs. Det innebär till exempel att de kontrollerar att växtarterna inte tillåts växa eller odlas i trädgårdar, skogar eller annan mark och inte heller finns till försäljning. Länsstyrelsen har därför rätt att bekämpa invasiva arter även på annans mark för att förhindra att de sprids. I första hand är det dock fastighetsägaren som ska vidta åtgärder för att bekämpa invasiva främmande arter.
Andra aktörers ansvar
Arbetet med invasiva främmande arter involverar flera aktörer. Kommuner, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten är några av dem.
Länkar
-
Naturvårdsverket - Invasiva främmande arter Länk till annan webbplats.
-
Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Länsstyrelsen Kronoberg - Invasiva främmande arter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Svenska Jägareförbundet - Invasiva främmande arter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
EU:s lista över invasiva främmande arter Pdf, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.